Требињски азил за псе ускоро би требао добити лиценцу за извоз паса у ЕУ. Тиме би се ријешио дугогодишњи проблем ограничених просторних капацитета у азилу. Дио услова неопходних за добијање дозволе је већ испуњен, а посебан акценат је на сарадњи са ветеринарским амбулантама и повећању броја удомљених паса.

Паса луталица на улциама Требиња је мање него почетком године, али зато нема слободног мјеста у азилу. За чак 45 паса луталица објекат на Ободини је привремени дом, а удомитеља још чекају. Добра вијест је, тврде надлежни, што је у последње вријеме све више захтјева за удомљавањем.

– Проводимо активну кампања за удомљавање, имамао волонтере, а само у посљедњих 15-ак дана удомљено је осам паса. У мјесецу јануару било је много паса луталица, посебно због сезоне парења, али смо успјели да их склонимо у азил. Један број усмо домили, а радимо на добијању лиценце како би дугорочно ријешили овај пробле – истиче Јања Ћапин, начелница Одјељења за стамбено-комуналне послове Града Требиње.

Лиценца за извоз паса у ЕУ ријешила би дугорочни проблем ограничених просторних капацитета. Неопходан услов је већ испуњен- омогућени су ветеринарска брига и адекватни прегледи за све псе у азилу.

– Сви пси су здрави, стерилисали и очишћени од паразита. Људи из Требиња и Херцеговине могу удомити бесплатно пса са пасошом и чипом – каже Рајко Јанковић, ветеринар у Ветеринарској амбуланти Анимал вет.

Сарадња са ветеринарским амбулантама и набавка адекватне опреме за здравствено збрињавање паса омогућена је донацијама УНДП-а. За комплетирање апликације за лиценцу биће неопходно обезбиједити адекватне просторије за раднике у азилу и ријешити неке инфраструктурне захтјеве.

– Очекујемо да ћемо у 2018. да испунимо све услове. То би значило да сваки пас који стигне у азил може да се удоми у ЕУ, а биће омогућено и лакше аплицирање за даља средстава из ЕУ фондова – наводи Ћапинова.

Апликација за европску лиценцу реализује се у оквиру пројкета Развој хумане заједнице Требиње.

Извор: РТРС, Фото: screenshot