Danas zasjeda Skupština Grada Trebinja. U prvom dijelu zasjedanja razmatrani su novi prijedlozi cijena turističkih boravišnih taksi u gradu, plan rada javnih ustanova, a sa govornice se moglo čuti i da će štetu nastalu na objektu zatvorenog bazena uslijed olujnog nevremena snositi izvođač radova.

Trebinjski odbornici danas su između ostalog govorili i o turizmu. Usvojene su nove odluke po kojima će biti uvećana cijena boravišne takse i paušala. Sve ovo će donijeti nova sredstva za poboljšanje turističke ponude na jugu Republike Srpske.

Cijena boravišne takse u Trebinju će ubuduće koštati tri marke dnevno, umjesto dosadašnje dvije, odlučili su danas odbornici Skupštine grada. Boravišnu taksu od 3 KM plaćaju hoteli, moteli i hosteli. Cijena se morala uskladiti sa zakonom, jer Trebinje ima status turističkog mjesta kažu nadležni i dodaju da će od ovoga imati značajnu korist.

„Znate i sami da je Trebinje prvo u Republici Srpskoj proglašeno za turističko mjesto i ovo nam je obaveza koja je stvorena Zakonom, minimalni iznosi boravišnih taksi i paušala koji treba da se naplaćuju, te smo stoga usvojili minimalan iznos. Znate da smo u 2018. godini davali određene subvencije svima koji se registruju svoje smještajne kapacitete, a tako ćemo uraditi i u ove godine, sve u cilju bolje usluge turistima“, izjavio je ovim povodom gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Registrovana fizička lica koja pružaju usluge smještaja u stanovima, kućama i apartmanima plaćaće paušalni iznos boravišne takse na godišnjem nivou po krevetu u visini od 30 KM. Do sada je paušal iznosio 25 KM. Novom odlukom zadovoljni su trebinjski turistički radnici.

„To su sredstva koja se troše namjenski za promociju turističke ponude Trebinja. Turističkoj organizaciji Grada Trebinja ovo povećanje bi trebalo da donese i veći iznos sredstava, moći ćemo svoje aktivnosti da sprovodimo dosta intezivnije i jače i da idemo na neka nova tržišta gdje do sada nismo bili toliko prisutni“, rekao je Žarko Vico iz TO Trebinje.

U Trebinju je registrovano oko 200 kreveta privatnog smještaja, dok je neregistrovanih više od 1.000. Tome se mora stati u kraj poručuju iz gradske uprave.

U toku 2018. godine naplaćeno je oko 151.000 KM po osnovu boravišne takse, što je za oko 30 odsto više nego u 2017. godini. U Trebinju je u 2018. godini evidentirano 93.929 noćenja, što predstavlja uvećanje za oko 36 odsto u odnosu na 2017. godinu.

***

Danas je tokom zajedanja direktor HET-a i odbornik u Skuštini Grada Gordan Mišeljić rekao da će izvođač radova na objektu zatvorenog bazena u Trebinju snositi troškove štete nastale na ovom objektu uslijed olujnog nevremena od prije dvije sedmice. Napomenuo je da se još uvijek čeka zvanični izvještaj o šteti, a procjena je da će ona biti oko milion KM.

U prvom dijelu današnjeg zasjedanja odbornici su, uz raspravu, usvojili planove rada za aktuelnu godinu javnih ustanova i preduzeća kojima je osnivač Grad Trebinje.

 

HP, mart 2019.