ТРЕБИЊЕ, 24. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У центру Требиња посјетиоци су вечерас уживали у дегустацији приганица - аутохтоног јела направљеног од домаћег пшеничног брашна које се служи као предјело у ресторанима и домаћинствима овог краја.

U centru Trebinja posjetioci su sinoć uživali u degustaciji priganica – autohtonog jela napravljenog od domaćeg pšeničnog brašna koje se služi kao predjelo u restoranima i domaćinstvima ovog kraja.

Priganice su priremili članovi okupljeni oko mobilne aplikacije „Slou fud“ iz ovog grada koja promoviše domaću hranu, a sam događaj održava se u okviru manifestacije „Trebinjska zimska čarolija“.

Najmlađi su priganice kombinovali sa medom i domaćim džemovima, dok su se stariji odlučili za one služene u slanoj varijanti, uz kajmak i sir iz mijeha.

Posjetioci su, osim u specijalitetima, uživali u muzičkom programu u kome su nastupili članovi Folklornog ansambla iz Danilovgrada i Ansambla narodnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja.

Direktor turističke organizacije Trebinje Marko Radić kaže da će se i u narednom periodu potruditi da osmisle što više interesantnih sadržaja za svoje sugrađane i goste iz susjednih opština i gradova.

„Ideja sa priganicama bila je odlična. U momentu sve su nestale. Drago nam je da su posjetioci bili zadovoljani hranom i muzičkim programom“, rekao je Radić.

Gordana Radovanović ispred „Slou fuda“ rekla je da su priganice predjelo u restoranima i domaćinstvima ovog kraja, te da su se potrudili da bude što autentičnije.

„Da se naprave dobre prave priganice, domaćice znaju da postoji jedna mala tajna, a to je usuti vrlo malo rakije loze kada se zamute. Brašno može da bude heljdino, bijelo brašno, čak i kukuruzno sa bijelim, a najbolje su kad su tople“, pojasnila je Radovanovićeva.

Ovih dana centar Trebinja je prebukiran posjetiocima, a najviše interesovanja za ponuđene sadržaje pokazaju najmlađi.

Zimske svetkovine uz bogat muzički, gastronomski i program za djecu na ulicama Trebinja, biće priređivane tri dana u sedmici, uglavnom vikendom, a u pet tematski osmišljenih programa trajaće do 14. januara.

Izvor: blic.rs