Upisni rok je pri kraju, ali oni još uvijek ne znaju šta da rade. Ako zbog racionalizacije troškova područne trebinjske škole u Lastvi i Ljubomiru budu zatvorene mališani će vjerovatno sa ruksakom na leđima preko granice. Bliže je kažu roditelji, nego da ih lošim putem i gradskim prevozom šalju u školu u gradu.

 

 

Mi smo na granici sa Crnom Gorom koja ima školu u Nudolu koja je čak i bliža nego i ova škola. Mi ćemo ići alternativnim rješenjima da će nam možda preko 70 posto djece otići u tu školu tako da bi naša djeca otišla i gravitirala prema Podgorici i Crnoj Gori a nikako prema Banjaluci što ne bi smjeli nikako da dozvole, kažu ogorčeni roditelji.

Iako u Lastvi živi oko 800 mještana, u klupama su tek 54 učenika. Za Ministarstvo premalo. Za nastavnike dovoljno. Uloženo je ,kažu, u nedavno u ovu školu više od 100 hiljada maraka. Uslovi za rad su odlični, a učenici i roditelji prezadovoljni. Ako se škola zatvori ugasiće se kažu i život u ovoj mjesnoj zajednici.

Zato su i roditelji i nastavnici uputili apel Ministarstvu prosvjete. Sakupili su 400 potpisa da sačuvaju svoju školu. Dane Malešević bi kažu u obzir bi trebalo da uzme i činjenicu da je put od Lastve do Trebinja izrazito loš, a redovne autobuske linije neusklađene sa nastavom.

Molbe i apele za su uputili ka Banjaluci. Sad s nestrpljenjem čekaju odgovor. Do tada roditelji su za svaki slučaj papire za upis predali na dva mjesta – u centralnu školu u Trebinju, ali i onu lokalnu u Crnoj Gori.

 

Izvor: atvbl.com