Konzulat Republike Srbije u Mostaru svake posljednje subote u mjesecu održava konzularne dane u Trebinju, u zgradi gradske uprave. Za sticanje državljanstva Srbije među građanima u gradu na Trebišnjici postoji veliko interesovanje, a dokaz za to su bile i jučerašnje velike gužve.

Za podnošenje dokumenata koji su neophodni za pokretanje procedure za prijem u državljanstvo Republike Srbije čeka se i do nekoliko sati, a prijem zainteresovanih počinje u 10 časova.

Danas i nije velika gužva, s obzirom da ćemo naš rad završiti do 14 časova. U nekoliko prethodnih navrata imali smo mnogo veće gužve. Mi smo, svakako, na raspolaganju građanima i tu smo dok i posljednji zainteresovani ne završi proceduru„, rekao je za naš portal jedan od službenika konzulata.

Osim u Trebinju, svi zainteresovani građani aplikaciju mogu podnijeti i u samom Konzulatu, koji se nalazi u Vladičanskom dvoru u Mostaru, tokom cijele radne sedmice. Interesovanje za državljanstvo Srbije je rapidno povećano od kada je bivši predsjednik Boris Tadić predsjedničkom uredbom ukinuo troškove apliciranja, tako da se do državljanstva dolazi potpuno besplatno. Po obavljenom apliciranju, dalja procedura po riječima službenika Konzulata traje od godinu do godinu i po dana.

 

B.S. Hercegovina Promo, februar 2015.