Prije nekoliko dana iz Trebinja je upućen dodatni zahtjev Tužilaštvu BiH da se ispitaju sve okolnosti i poslovanje Bobar banke, te pokrene postupak prema odgovornim i u toj banci i u Agenciji za bankarstvo RS-a, kazao je za Oslobođenje trebinjski gradonačelnik Slavko Vučurević.

 

Iz Tužilaštva BiH u četvrtak su saopštili kako o ovom slučaju ne mogu dati nikakav komentar. Ipak, Vučurević očekuje da će uskoro Tužilaštvo pokrenuti istragu, kojom će određeni broj osoba biti obuhvaćen kako bi, kaže, odgovarale za ono što se desilo.

„A desila se velika organizovana pljačka, koju nikako nije moglo da organizuje samo rukovodstvo Bobar banke ili pojedinac. Ovdje se radilo o državnom projektu, kao što je i državni projekat lex specialis za Banku Srpske, koji se pokušava proturiti kroz Skupštinu.

Po meni, proći će iz čistog razloga što je novac tamo imalo dosta ljudi bliskih aktuelnoj vlasti i predsjedniku Republike. Naravno, kada su u pitanju te elite i njihovi interesi, onda se država, parlament i sve institucije stavljaju u funkciju zaštite kriminalnih grupa. To nije ništa neobično, ali je nakaradno i pogubno za Republiku Srpsku i građane RS-a koji su evidentno propašću banaka, ukupnom ekonomskom politikom, poskupljenjem struje, dovedeni na potpuni rub ekonomske propasti. Tu apsolutno više niko nema ni tren sumnje da se radi o organizovanom kriminalnom poduhvatu i u slučaju lex specialis za Banku Srpske“, rekao je Vučurević za sarajevsko Oslobođenje.

 

Izvor: Oslobođenje