ТРЕБИЊЕ, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Требињу је данас одржана конференција Удружења "Ресурсни центар за професионални развој медицинских сестара и здравствених техничара за подручје Републике Српске", која је окупила 200 здравствених радника из Српске.

U Trebinju je juče održana konferencija Udruženja „Resursni centar za profesionalni razvoj medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara za područje Republike Srpske“, koja je okupila 200 zdravstvenih radnika iz Srpske.
Rukovodilac u resoru za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović rekao je da je ovo ministarstvo proteklih godina pokrenulo niz reformi u vezi sa unapređenjem stanja u zdravstvenom sistemu u Srpskoj.

On je napomenuo da je akcenat bio na rekonstrukciji i izgradnji zdravstvenih ustanova, zatim na medicinskoj opremi i novoj tehnologiji, ali da je jedan od najvažnijih segmenata u tom reformskom procesu posvećen ljudskim resursima.

Latinović je istakao da su najvažniji ljudski resursi u zdravstvu – doktori medicine, medicinske sestre i tehničari, koje je Ministarstvo svojim programima nastojalo ravnopravno da zastupi.

„Uz podršku švajcarske Vlade, planirano je, između ostalog, da se uspostavi resursni centar – nevladino udruženje koje okuplja sve tehničare i medicinske sestre iz Republike Srpske“, rekao je Latinović.

On je dodao da je ovo prvi put da se integrišu snage koje su postojale u tri najveća udruženja medicinskih sestara i tehničara u Srpskoj, s ciljem što kvalitetnijeg realizovanja programskih ciljeva.

„Na tom njihovom zadatku i nastojanju da unaprijede svoju organizaciju i učešće u zdravstvenom sistemu, Ministarstvo će im stajati na raspolaganju“, rekao je Latinović.

Predsjednik Udruženja za profesionalni razvoj medicinskih sestara i tehničara za područje Republike Srpske Aleksandra Mitrić istakla je da je ovo prva konferencija i pozvala kolege da postanu članovi Resursnog centra i da daju doprinos daljem radu.

„Smatramo da je ovo iskorak u budućnost, jer se suočavamo sa istim problemima i potrebama, što samo ujedinjenim snaga možemo da rješavamo“, rekla je Mitrićeva i dodala da Resursni centar obuhvata sva sestrinska udruženja u Srpskoj.

Direktor fondacije „Fami“ Dejan Sredić kaže da zajedno sa švajcarskim partnerima rade na primjeni projekta jačanja sestrinstva u BiH.

 

Izvor: Srna