Требиње је у знаку Четвртог фестивала медитеранског и европског филма који почиње вечерас у том граду.

Током седам фестивалских дана на Љетњој сцени требињског Дома младих, биће приказано 14 филмова, у четири програмске цјелине- медитерански филм, европски филм, нови српски филм и омаж лауреатима/Херцеговина на филму.

Фестивал у сарадњи са „Alpe Adria Culture Networkом“ из Беча, организују Танграм центар из Београда и Културни центар Требиња. Покровитељи овог догађаја су Град Требиње, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Управа за дијаспору Министарства иностраних послова Републике Србије.

Додјелом награде Златни платан глумици Тањи Боковић и пројекцијом филма „Игра у тами“ Југа Радивјоевића, вечерас ће у Требињу званично почети Четврти фестивал медитеранскг и европског филма. Осим Тање Бошковић, овогодишњи лауреат Златног платана-награда за изузетан допринос евромедитеранској кинематографији је и Раде Шербеџија. Ово признање Шербеџији биће додијељено посљедње фестивалске вечери.

– Жеља нам је да се с једне стране афирмише и понуди публици најновији домаћи филм и дружењење са ауторима, и зато смо се потрудили да двије трећине буду премијере, а с друге стране да његујемо културу размјене са микрорегионом – истиче умјетнички директор Фестивала Пађа Милојевић.

Новина у односу на претходне године јесте и промо штанд који ће бити постављен у граду да би се, кажу организатори, дио филмске атмосфере пренио и на градске улице.

Фестивалски програм почиње сваке вечери у Дому младих у Требињу у 20.30 часова, а за све пројекције, улаз је слободан.

 

Извор: РТРС