TREBINjE, 26. AVGUSTA /SRNA/ - Učenici Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" ubuduće će imati znatno bolje grijanje jer su u objektu postavljeni novi radijatori, a sve je spremno i za zamjenu cijevne mreže.

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Trebinju, uvela je novinu koja će svima olakšati nastavu. Ova je jedina škola u Hercegovini u kojoj su učenici dužni da mobilne telefone za vrijeme nastave ostavljaju na police, predviđene isključivo za tu namjenu.

Učenici od šestog do devetog razreda dužni su da prije početka svakog časa odlože svoje mobilne telefone na namjenske police, koje su numerisane prema rednom broju učenika u dnevniku. Na pauzama između časova, što uključuje mali i veliki odmor, učenici će ih nakratko moći preuzeti, ali i ponovo vratiti. Priznaju da će im u početku biti neobično bez telefona ispod klupe, ali većina podržava ovu ideju, jer se nastava često i bespostrebno ometa.

– Podržavam ovaj gest škole, mislim da će nastava biti mnogo kvalitetnija – kaže Matea Masleša, učenica 9. razreda.

Njen školski kolega Damjan Korol ističe jedan zanimljiv „problem“ koji je nastao zbog zabrane telefona na nastavi.

– Bilo je tu svega, najviše se prepisivalo. Ali, toga više neće biti – kaže Damjan.

Bez ometanja mobilnih telefona, nastava će biti mnogo kvalitetnija, a koncentracija veća, uvjereni su i nastavnici. Time žele da spriječe i moguće vršnjačko nasilje.

Često se dešavalo da učenici snimaju svoje nastavnike i to kače na društvene mreže. To stvarno nije prijatno i nema smisla. Snimaju i jedni druge, pa to osvane na društvenim mrežama, bude ružnih komentara, uvredljivih – navodi Jelena Jokanović, nastavnica infotrmatike.

A za male „prestupnike“ predviđene su i određene sankcije.

– U slučaju da učenik napravi prekršaj i koristi telefon na času, nastavnik će mu ga oduzeti i vratiti nakon izvjesnog vremena i to isključivo roditelju.To je ujedno i teža povreda dužnosti učenika i protiv njega će biti preduzete određene vaspitno disciplinske mjere – ističe Darko Jegdić, direktor Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“.

Utišani mobilni telefoni u policima donijeće podjednaku korist učenicima i nastavnicima, ali i roditeljima. Nastavnici,  podrazumijeva se, takođe ne smiju koristiti mobilni telefon na časovima, jer moraju biti uzor svojim učenicima. A ova škola može poslužiti kao dobar primjer ostalim  Srpskoj, jer je kvalitetna nastava osnov rada svake škole.

Izvor:  RTRS