Ljubitelji tečnog hmelja obradovaće se idući put kada se nađu u Trebinju, jer ih u centru starog grada čeka Pivnica Humsko – trebinjska kuća craft piva.

Pivnica Humsko nastala je prije nekoliko mjeseci kada je Sveto Stanić, kojeg okolina poznaje kao Ćela, iako za to ne postoje očigledni razlozi, vlasnik i idejni tvorac pivnice ali i prvog trebinjskog craft piva – Humsko pivo, iz sportskog bara koji je u ponudi imao preko 50 vrsta piva odlučio da napravi pivnicu.

„Sve je počelo prije tri godine kada smo pokrenuli sportski bar. Bar se nalazio u istom objektu, ali je nakon godinu dana polako poprimao oblik pivnice. Prepoznali smo potrebu tržišta za različitim vrstama piva i shodno tome u sportski bar uveli preko 50 različitih vrsta piva, kako craft tako i industrijskih piva. Prvo BiH pivo koje smo uveli u sportski bar koji je tada već ponudom sve više ličio na pivnicu bio je banjalučki Gorštak.“

Nakon što su probali “Gorštak” koji je zadovoljio sva čula, Sveto i njegov tim našli su se u dilemi da li da pokušaju da naprave svoje pivo. Uslijedili su mjeseci istraživanja i učenja različitih tehnika kuhanja piva, nakon čega su kupili malo postrojenje i za početak napravili 3-4 ture svog craft piva. Na početku su pivo kuhali samo za sebe i svoje društvo, ali kako je oduševljenje raslo, rasle su i ambicije.

Proces degustacije trajao je šest mjeseci. Za to vrijeme izumili su svoj recept i krunisali craft pivo imenom “Humsko pivo”. Nakon toga uveli su svoje craft pivo u redovnu prodaju u Sportskom baru.

Najukusnije pivo nastalo kao rezultat greške

„Prijateljima se skoro desila pivska anegdota koja je rezultirala najboljim pivom koje su napravili, ali koje, na žalost, nikada neće uspjeti ponoviti,” ističe Sveto kao nešto što bi želio da izbjegne u budućnosti, ma koliko uspješan rezultat ova zabavna priča imala.

Naime, craft pivara iz okruženja „zeznula“ je nešto u procesu kuhanja jedne ture piva te su to pivo ostavili sa strane dok ne smisle šta da rade sa njim. Nakon dva mjeseca jedan od radnika craft pivare čvrsto je odlučio da proba proizvedeno pivo iako su ga kolege odgovarale od toga jer su se plašili da je pivo pokvareno.

Degustator se nije predomsilio i probao je pivo koje je mjesecima stajalo po strani samo da bi se oduševio ukusom piva. Ispostavilo se da je to bila najbolja tura craft piva koju su ikada skuhali, problem je što je neće moći nikada ponoviti jer niko ne zna šta je tokom procesa kuhanja piva “pošlo po zlu”.

Pivnica Humsko

U aprilu ove godine otvorena je i “Pivnica Humsko”. Na pitanje zašto se odlučio da pivo nazove “Humsko pivo”, Ćelo nam govori da je tradicija zemlje na kojoj se pivnica nalazi bila presudna.

Nikšić i veći dio Hercegovine, pa sve do Splita bila je nekada Humska zemlja. Željeli smo da pivo ali i sama pivnica imaju priču iza sebe, tako da je humska tradicija bila presudna jer je usko vezana za ovo podneblje.

Trebinje je nekada bilo poznato kao Travunija, ali Ćelo nam otkriva da je sama Travunija više vezana za vino.

„Sama riječ Travunija asocira me na vino, a Humsko pivo nekako ima prizvuk piva.“

Na ideju da proizvodi pivo u gradu poznatom po vinu Sveto kaže da je došao jer ljudi ovdje vole da piju pivo i velike su pivopije, ali im je nedostajalo craft pivo.

“U isto vrijeme kada smo počinjali sa Humskim pivom u Trebinje se doselio i amerikanac koji je započeo proizvodnju Oz piva. Glavna razlika je što Oz postoji samo u točenoj varijanti, dok Humsko pivo dolazi i u flaši,“ naglašava idejni tvorac Pivnice Humsko i njenog istoimenog craft piva.

Za sada se u Pivnici Humsko može naći samo jedna vrsta Humskog piva, dok pivnica nudi i mnoge druge proizvođače craft piva među kojima izvajamo Gorstak, OlbridZ, Oz craft pivo, Medvjed, Castrum i Raft. Osim craft piva u redovnoj ponudi možete pronaći i razna druga piva poput Nikšićkog, Jelena ili Nektara koja su namjenjena za goste koji ne vole da ekserimentišu sa pivima ili jednostavno nisu ljubitelji craft piva, iako je takvih sve manje.

Na pitanje kako bi okarakterisao Humsko pivo i približio ga okusom nekome ko još nije imao priliku da dođe u Trebinje na degustaciju, Ćelo kroz smijeh odgovara da je Humsko pivo „taman“. Dodaje da za sada imaju samo jednu vrstu Humskog piva i da za početak nisu dodavali nikakve okuse. Testirali su ovaj recept na dosadašnjoj klijenteli i svima se sviđa, tako da im za sada nije u planu uvođenje novih okusa.

„Ljudima se svidja Humsko pivo, to je najbitnije i recept koji koristimo uopste ne bismo mijenjali,“ ističe Sveto Stanić zvani Ćelo.

Planovi za dalje

Pivnica Humsko je otvorena prije svega nekoliko mjeseci, ali Ćelo i njegova ekipa ne miruju već uveliko razmišljaju kako da unaprijede poslovanje.

“Glavni plan nam je proširivanje postrojenja, a ako bude bilo potrebe, i same pivnice. Nismo razmišljali o uvođenju novih ukusa piva, ali o povećanju proizvodnje definitivno jesmo. U procesu smo nabavke novih mašina, ali i traženja novog prostora koji ćemo da iskoristimo za proizvodnju jer nam sa porastom potražnje i apetita tržišta raste i potreba za većim prostorom namjenjenim za proizvodnju,” kaže Sveto.

Pet friendly

Tokom razgovora u Pivnici Humsko nas je dočekao i predivan prizor. U klimatizovanom lokalu su se bezbrižno odmarala dva psa i dvije mace. Pored njih se nalazila posuda sa vodom, a kako smo saznali Pivnica Humsko im je svakodnevno utočište od vrelih ljetnih dana.

Untappd, drink socially

Humsko pivo je prvo pivo proizvedeno u BiH koje se nalazi u američkom programu “Untappd – drink socially”.

U pitanju je aplikacija za iOS i Android sisteme namjenjena isključivo ljubiteljima piva. Kada preuzmete aplikaciju na svoj mobilni uređaj neophodno je da se registrujete i unesete podatke poput grada i lokacije na kojoj se trenutno nalazite. Aplikacija će vam dati na uvid sve craft pivnice locirane u mjestu u kojem se nalazite kako biste mogli da probate nova, ali i popijete neka piva koja ste već probali i zavoljeli. Nakon toga u sklopu aplikacije pivima dajete ocjenu i tako ih rangirate na “Untappd” programu.

„Untappd sam skontao prvi put u Gracu nakon čega smo ostvarili kontakt sa ljudima koji stoje iza Untappd-a i uvidjeli da ni jedno pivo iz Bosne i Hercegovine nije još uvijek na Untappd listi. Nije bilo dvojbe, odmah smo uplatili prvu mjesečnu članarinu i prijavili Humsko pivo. Otkako smo ušli u svijet craft piva, gdje god putujemo lokale biramo prema Untappd programu.“

Samo prošle godine aplikacija je zabilježila 67 000 ocjenjivanja po čitavom svijetu. Humsko pivo je do sada imalo 8 ocjenjivanja na Untappd-u, ne računajući lokalno stanovništvo, što je za mjesec dana od registracije na aplikaciji već zapažen rezultat.

 

FOTO: Jovan Vidaković

 

Izvor: zadobardan.com