Trebinje postalo nezaobilazna destinacija na turističkim mapama. U prvih devet mjeseci godine, tamo je boravilo 28 odsto turista više nego u cijeloj prethodnoj.

Nevenka Todorović iz Beograda Trebinje je posjetila davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka. Nakon više decenija vratila se u ovaj grad prošle godine. Zadivljena, kaže, onim što je vidjela, došla je ponovo.

– Zaista neobičan grad. Jako puno sam putovala, mnogo vidjela i može da se mjeri sa svjetskim centrima turizma. Mogu da vam kažem da su mnogi u Beogradu bili ljubomorni kad sam rekla da idem za Trebinje, priča Nevenka.

I ljubazna Beograđanka, kao i brojni drugi gosti u Trebinju vole da posjete Hercegovačku Gračanicu, manastire, Trg sa platanima, Stari grad, vinarije. Naravno, kad se sve to obiđe, nezaobilazna je posjeta trebinjskim restoranima u kojima se probaju tradicionalna jela.

– To su turisti koji se zadržavaju dan-dva, ne duže. Trebinje i u tom pravcu raste kao turistička destinacija, u tom pogledu poboljšava sadržaje i turističku ponudu. Dobili smo Akva park i zimski velnes centar. Turisti mogu duže da se zadrže, imaju šta da obilaze i da uživaju, kaže Jugoslav Deretić, ugostitelj.

I ove godine turisti stižu iz Turske, Južne Koreje, Rusije, Grčke, i naravno iz zemalja regiona. Novina je veći broj turista iz Francuske, Engleske i Poljske.Veliiki broj turista se nakon prve posjete vrati u ovaj grad. Ono što posebno raduje jeste da dolaze turisti svih generacija. U prvih devet mjeseci Trebinje je posjetilo više od 56.000 turista, što je za 28 odsto više nego u 2016. godini.

– Turistički info centar ostvario značajan broj posjeta. Turisti iz 62 zemlje posjetili turistički centar, što je preko 20 posto veća posjećenost nego prethodnih godina u istom periodu, poručije Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje.

Zanimalo nas je i koji su gosti najzahtjevniji.

Zadovoljni svi – i turisti i turistički radnici. Trebinje je postalo novi turistički centar, a Trebinjci dobili priliku da potvrde da su dobri ljudi i domaćini. Da uspijevaju u tome potvrđuje i broj turista.

Izvor; RTRS