Prehrambena industrija „Swisslion“ Trebinje proizvela je u osam mjeseci ove godine više od 7.000 tona konditorskih proizvoda, a do kraja godine u planu je još pet tona,  potvrdio je za „Dnevni avaz“ Tomo Bokić, direktor ovog peduzeća.

Prema Bokićevim riječima, to je skoro 70 posto u odnosu na cjelokupnu prošlogodišnju proizvodnju, koju će, nada se, dostići.

– Očekivali smo određene poteškoće nakon majskih poplava, ali ih, srećom, nije bilo pa se nadam da ćemo zadržati ovaj nivo proizvodnje i do kraja godine ostvariti planirani rezultat, a to je rast u odnosu na prethodnu godinu za 20 posto – navodi Bokić.

svislajon

U „Swisslionu“ Trebinje planiraju proširivanje proizvodnje novom savremenom opremom za proizvodnju vafla, a time i zapošljavanje određenog broja ljudi. Dio opreme već je isporučen i u toku je njena montaža. Cijena ove nove linije je skoro 10 miliona KM.

– Nadam se da će montaža biti završena do 10. oktobra, kada ćemo dobiti i sistem pakovanja koji se nadovezuje na opremu za proizvodnju. Prema našim planovima, prve tehnološke probe trebale bi se desiti već krajem oktobra, odnosno početkom novembra – navodi Bokić te dodaje da bi, ako sve bude teklo prema planu, ova nova linija vafla trebala početi s redovnom proizvodnjom do kraja godine, a kapacitet u tri smjene joj je skoro 20 tona dnevno.

„Swisslion“ je u proteklom periodu proširio i mrežu maloprodajnih objekata.

– Otvorili smo petnaestak maloprodajnih objekata za nešto više od godine. Do kraja godine planiramo otvaranje još tri. Sada smo pretežno u istočnom dijelu BiH, ali se nadamo da ćemo se širiti i dalje – ističe Bokić.

Izvor: avaz.ba