Светом архијерејском литургијом коју су служили његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије и умировљени епископ Атанасије са свештенством данас је у Требињу почело обиљежавање Преображења Господњег – крсне славе истоименог Саборног храма и града.

 

Литургији у посебно свечано уређеном Саборном храму присуствовао је велики број вјерника из Херцеговине, Србије, Црне Горе и иностранства, а пошто је овај вјерски објекат био мали да прими све који су дошли многи су стрпљиво стајали у порти храма.

У 12.00 часова у просторијама Градске управе биће обављен чин ломљења славског колача, а свечаности ће бити настављене у вечерњим часовима.

Од 20.30 часова славска литија проћи ће улицама града, након празничког вечерњег богослужења у Саборном храму, које почиње пола часа раније.

Свечана литија, у којој се и ове године очекује учешће више хиљада Требињаца и њихових гостију, зауставиће се на Тргу слободе, гдје је од 21.30 часова планирано обраћање званичника.

Прослава крсне славе града и Саборног храма завршава се концертом Сергеја Ћетковића и Александре Радовић на Тргу слободе.

Организатори свечаности су Црквена општина Требиње и град Требиње.

Извор: Срна