Svetom arhijerejskom liturgijom koju su služili njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije sa sveštenstvom danas je u Trebinju počelo obilježavanje Preobraženja Gospodnjeg – krsne slave istoimenog Sabornog hrama i grada.

 

Liturgiji u posebno svečano uređenom Sabornom hramu prisustvovao je veliki broj vjernika iz Hercegovine, Srbije, Crne Gore i inostranstva, a pošto je ovaj vjerski objekat bio mali da primi sve koji su došli mnogi su strpljivo stajali u porti hrama.

U 12.00 časova u prostorijama Gradske uprave biće obavljen čin lomljenja slavskog kolača, a svečanosti će biti nastavljene u večernjim časovima.

Od 20.30 časova slavska litija proći će ulicama grada, nakon prazničkog večernjeg bogosluženja u Sabornom hramu, koje počinje pola časa ranije.

Svečana litija, u kojoj se i ove godine očekuje učešće više hiljada Trebinjaca i njihovih gostiju, zaustaviće se na Trgu slobode, gdje je od 21.30 časova planirano obraćanje zvaničnika.

Proslava krsne slave grada i Sabornog hrama završava se koncertom Sergeja Ćetkovića i Aleksandre Radović na Trgu slobode.

Organizatori svečanosti su Crkvena opština Trebinje i grad Trebinje.

Izvor: Srna