U krševitim hercegovačkim predjelima svaka kap vode je dragocjena. Znaju to dobro mještani sela Orovac, kod Trebinja, koje bi uskoro prvi put trebalo da dobije moderan vodovod.

Gradnju vodovoda finansiraju mještani vlastitim sredstvima, Grad Trebinje je donirao 12 hiljada KM, a radove izvodi mehanizacija Hidroelektrana na Trebišnjici.

Voda, put i struja tri su osnovna preduslova za opstanak i normalan život. Orovac odavno ima struju i asfaltni put, ali se trinaest domaćinstava vodom snabdijeva isključivo iz čatrnja. Nakon što su mještani utvrdili da bi na ovoj lokaciji moglo biti podzemne vode u količini dovoljnoj za selo, Hidroelektrane na Trebišnjici ustupile su mehanizacuiju i voda je zaista nađena na dubini od 78 metara. Počelo se sa gradnjom vodovoda.

– Poravnali smo put, počelo se sa kopanjem bazena i narednih dana bi sve trebalo da bude gotovo – kaže mještanin Blagoje Grubač.

Gradnja vodovoda zahtijeva mnogo i rada i novca. Zato je svaka pomoć više nego dobrodošla.

– Uradili smo pristupni put, osnovne građevinske radove i dalje ćemo pomagati u skladu sa zakonskim mogućnostima – kaže Gordan Mišeljić, direktor Hidroelektrana na Trebišnjici.

Pamte mještani Orovca kada je u selu bilo 250 stanovnika. Sada je ovdje stalno nastanjeno 13 kuća. Sigurni su da će sa izgradnjom vodovoda i selo ponovo zaživjeti.

Radovi će biti intenzivirani. Slijedi gradnja cjevovoda, pa bi na Orovcu uskoro prvi put mogla da poteče voda iz slavina, a stare čatrnje da budu zaboravljene.

Izvor: RTRS