У кршевитим херцеговачким предјелима свака кап воде је драгоцјена. Знају то добро мјештани села Оровац, код Требиња, које би ускоро први пут требало да добије модеран водовод.

Градњу водовода финансирају мјештани властитим средствима, Град Требиње је донирао 12 хиљада КМ, а радове изводи механизација Хидроелектрана на Требишњици.

Вода, пут и струја три су основна предуслова за опстанак и нормалан живот. Оровац одавно има струју и асфалтни пут, али се тринаест домаћинстава водом снабдијева искључиво из чатрња. Након што су мјештани утврдили да би на овој локацији могло бити подземне воде у количини довољној за село, Хидроелектране на Требишњици уступиле су механизацуију и вода је заиста нађена на дубини од 78 метара. Почело се са градњом водовода.

– Поравнали смо пут, почело се са копањем базена и наредних дана би све требало да буде готово – каже мјештанин Благоје Грубач.

Градња водовода захтијева много и рада и новца. Зато је свака помоћ више него добродошла.

– Урадили смо приступни пут, основне грађевинске радове и даље ћемо помагати у складу са законским могућностима – каже Гордан Мишељић, директор Хидроелектрана на Требишњици.

Памте мјештани Оровца када је у селу било 250 становника. Сада је овдје стално настањено 13 кућа. Сигурни су да ће са изградњом водовода и село поново заживјети.

Радови ће бити интензивирани. Слиједи градња цјевовода, па би на Оровцу ускоро први пут могла да потече вода из славина, а старе чатрње да буду заборављене.

Извор: РТРС