Manifestacija posvećena najpoznatijoj hercegovačkoj sorti žilavka održaće se po treći put u Trebinju u Vinskoj Galeriji Vukoje 16. i 17. avgusta.

Povodom ovoga događaja danas je u prelijepom ambijentu Vinske galerije Vukoje održana i konferencija za medije na kojoj je rečeno da će treći Salon žilavke okupiti rekordan broj izlagača.

Radovan Vukoje vlasnik Vinarije i idejni tvorac i organizator ovog sada već tadicionalnog događaja kaže: „Pored vina na Salonu će biti predstavljeni i tipični gastronomski delikatesi iz Hercegovine, a za ekskluzivna jela koja će biti poslužena u restoranu Vinska galerija Vukoje biće zadužen poznati masterchef Nihad Mameledžija“ .

„Suština je da ljude upoznamo sa ogromnim potencijalom sorte koja na najbolji način oslikava Hercegovinu, od istoka do zapada, a sve to upotpunjeno je vrhunskom gastronomijom“, dodaje Vukoje.

Salon žilavke će ističe Vukoje okupiti eminentne stručnjake iz zemlje i inostranstva.

„Posebno bih istakao enologa Jon Hanfa, koji dolazi sa najprestižnijeg njemačkog vinskog instituta, tu će takođe biti  i najveće spisateljko ime iz Italije Holanđanin Pol Blejk koji je autor najveće knjige o proizvođačima vina iz Italije“.

Da Salon žilavke privlači veliku pažnju javnosti potvrđuje i činjenica da se ove godine očekuje dolazak oko 70 novinara iz Austrije, Njemačke, Engleske i regiona.

„Značaj Salona je dakle višestruk ne samo za vinsku industriju nego i za  kompletnu turističku ponudu regiona“, zaključuje Vukoje i dodaje,  „Žilavka ima potencijal kao malo koja sorta u svijetu i smatram da je ona ne samo naš zajednički adut za promociju hercegovačkog vinarstva, već i čitave gastronomske ponude ove regije“.

Slobodan Vulešević PR Salona žilavke kaže da će program ovogodišnjeg salona početi 16. avgusta kada će prisutni imati priliku da u Vili Pergola vide drugačiji pristup vinu, vinarstvu, vinskim sortama i svemu onom što je vezano za vinarstvo.

Od 19 časova predviđena je promocija knjige „Vinske priče“ najistaknutijeg vinskog novinara iz Hrvatske Željka Garmaza.

„Istaknuti novinar koristi priliku da dođe u svoj grad i da kroz svoje priče priča o vinskom novinarstvu i vinima gerealno.“

Dolazak istaknutog novinara je, kaže Slodoban prilika da se u Trebinju otvori priča o vinskom novinarstvu, koja u kombinaciji sa vinima zauzima bitno mjesto u susjednoj Hrvatskoj.

„Te večeri ćemo imati priliku da čujemo i vinske stručnjake koji će pričati o međunarodnim vinskim sortama i njihovom prilagođavanju lokalnim uslovima“, dodaje još Vulešević.

Pored žilavke Vinarije Vukoje 1982 na Salonu će svoja vina predstaviti i drugi vinari iz Trebinja među kojima su Podrum Aćimović, Vinarija Anđušić, Podrum Delić, Vinarija Sekulović te Podrumi manastira Tvrdoš.

 

 

 

HP, avgust 2019. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahvaljujući Vinariji Vukoje i njenom vlasniku Radovanu Vukoju, ovaj jedinstveni Salon žilavke izrastao je za kratko vreme u događaj koji privlači pažnju ljubitelja vina i vrhunske gastronomije u čitavom regionu.