Sa evidencije Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ Trebinje u prošloj godini zaposleno je dvadeset troje od njih četrdeset devetoro, rečeno je sinoć na godišnjoj Skupštini trebinjskog odbora ovog društva.

Predsjednik „Nasljeđa“ Saša Pešikan istakao je da nijedna organizacija, ustanova, niti institucija ne raspolažu tačnom evidencijom djece poginulih boraca iz Trebinja koja još traže zaposlenje.

On je dodao da je Udruženje odlučno da nastavi izradu svoje baze podataka, dok ovaj posao ne bude kompletiran.

– Javljaju nam se novi članovi, pa smo početkom godine krenuli sa izradom nove liste koja će biti zaključena 31. januara, a na kojoj je već više od 30 ljudi – ističe Pešikan i dodaje da će novi spisak biti upućen poslodavcima.

Pešikan je istako da se osnivanje Udruženja „Nasljeđe“ pokazalo pozitivnim, te da posebno značajnim smatra širenje ideje o samoorganizovanju djece poginulih boraca i na druge krajeve Republike Srpske.

– Formirano je novih 11 odbora našeg udruženja u opštinama i gradovima širom Republike Srpske i danas brojimo više od 1.000 članova – kaže Pešikan.

On je istakao da će Udruženje i u 2017. godini nastojati da aktivno učestvuje u izradi normativa koji su od interesa za djecu poginulih boraca, poput akcionog plana za zapošljavanje i uredbe o stambenom zbrinjavanju.

– Sigurno ćemo uputiti inicijativu za izmjenu Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca kako bi se otklonile manjkavosti, a zakon bio bolji i konkretniji – naglasio je Pešikan.

Na Skupštini odbora usvojen je izvještaj o radu u 2016. i plan aktivnosti za ovu godinu.

Izvor: RTRS/Srna