Trebinje proslavlja krsnu slavu grada i Hrama – Sveto Preobraženje Gospodnje. Svečanosti su počele juče, a prvi sadržaj već tradicionalno je Sajam meda i vina koji je otvoren u poslijepodnevnim časovima, prenosi RTRS.
I kulturni sadržaji dio su ovogodišnjih svečanosti, a u zabavnom dijelu programa večeras na Trgu slobode koncert Јelene Tomašević.

Ove godine, kažu organizatori, na Sajmu meda i vina okupio se najveći broj izlagača, 40 iz cijele Hercegovine. Prilika je ovo da pokažu svoje proizvode, promovišu ih, ali i daju svoj doprinos Preobraženskim svečanostima.

U okviru Preobraženskih svečanosti u Kulturnom centru otvorena je izložba pod nazivom “Srpski sanitet 1914-1918“, dok će u 20 časova u Muzeju Hercegovine biti otvorena izložba “Istorija industrije alata u Trebinju“.

U 20.30 u Muzeju Hercegovine održan je koncert klasične muzike, a potom u 21.30 na Trgu slobode, u zabavnom dijelu programa, nastupila je Јelena Tomašević.

Preobraženske svečanosti biće nastavljene danas, a počinju u 9 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovaće u Trebinju svečanostima povodom obilježavanja krsne slave Grada Trebinja. Cvijanovićeva će prisustovati svečanoj sjednici Skupštine grada Trebinja koja je zakazana za 11.30 časova u zgradi Gradske uprave.

Danas će biti osveštano spomen obilježje poginulim pripadnicima CЈB Trebinje i otkriven spomenik srpskom patrijarhu Pavlu. Tradicionalno, u večernjim časovima svečana litija proći će ulicama grada.

Izvor: RTRS