Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu i svečanom sjednicom Skupštine grada u Kulturnom centru, Grad Trebinje i ova svetinja proslavljaju svoju krsnu slavu – Sveto preobraženje Gospodnje, koje je i ove godine okupilo brojne Trebinjce, ali i drage goste našeg grada.

Slavu je građanima čestitao gradonačelnik Mirko Ćurić, koji je istakao da je u Trebinju zastupljena ideja da otvori vrata koja ima, da pruži šansu svima koji žele da žive ovdje, da podrži svakoga koji donosi nove ideje i novi kapital, da stvori jednu odgovornu, kreativnu i dinamičnu zajednicu koja brzo reaguje na probleme i koja, još brže, identifikuje svoje potencijale, mogućnosti i nove razvojne prilike.

Ćurić je istakao da se nova ulaganja u Trebinju dostigla više desetina miliona KM, ali da to, s druge strane, donosi i nove obaveze Gradskoj upravi jer treba da se stvore nove dokumentacione, pravne i prostorne osnove za sve češće zahtjeve novih privrednika.

“Na taj način se oblikuje i novi ekonomski ambijent, a grad počinje da dobija lik u kome se jasnije ocrtava naša želja da stvorimo harmonično, inovativno i efikasno okruženje za sve ljude koji u ovaj region žele da investiraju”, naveo je Ćurić.

On je kazao da su među programima i projektima koje je Gradska uprava počela ili koji su realizovani, prije svega, projekti podrške porodici, ali i više od 60 infrastrukturnih projekata.

Prema njegovim riječima, Trebinje postaje sve značajnije turističko mjesto o čemu govori i podatak da danas ima oko 3.000 smještajnih jedinica, zbog čega će Gradska uprava turističko poslovanje temeljiti na dva važna aspekta.

“Prvi je povećanje komunalnih standarda, gdje se ne smije štedjeti, dok se sam grad mora oblikovati da u svakom detalju predstavlja turističku atrakciju, dok je drugi aspekt kultura, zbog čega su iz godine u godinu i sve veća izdvajanja za ovu oblast”, naveo je Ćurić.

Ćurić je rekao da će svi zacrtani projekti biti realizovani, ali da, isto tako, nije srećan jer ljudi odlaze  da rade van Trebinja, ali da je zadovoljan što oni nisu otišli za stalno, kao u drugim dijelovima Republike Srpske, već su u Trebinju veoma često.

On se zahvalio predsjedniku poslovnog sistema “Svislajon” Rodoljubu Draškoviću koji je odlučio da Trebinju donira novu zgradu Gimnazije, čija je vrijednost oko 20 miliona KM, a koja će svojim standardima nadilaziti slične obrazovne ustanove i u najrazvijenijim zemljama.

Skupštini se obratio i predsjednik Poslovnog sistema “Svislajon” i odnedavno hercegovački knez Rodoljub Drašković, koji je iznio svoju viziju Hercegovine, najavljujući izgradnju nove zgrade Gimnazije – njegove donacije i zadužbine Trebinju.

“Hercegovini ćemo prizivati na povratak sve čiji su korijeni hercegovački, a naša dužnost je da im obezbijedimo životne uslove, da imaju gdje da se vrate”, naveo je Drašković.

Tokom svečane sjednice, gradonačelniku Mirku Ćuriću uručeni su zahvalnica ambasade Bugarske u BiH zbog dobre saradnje na realizaciji više projekata, te plaketa opštine Zvečan sa Kosova i Metohije za nesebično zalaganje i poseban doprinos razvoju ove opštine.

PROSLAVA U HRAMU

Svetu arhijerejsku liturgiju u trebinjskom hramu služile su vladike zahumsko-hercegovački i primoriski Dimitrije i vigarni episkop mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija – Metodije.

U prigodnoj besjedi, vladika Dimitrije je rekao da se na današnji praznik govori o preobraženju Gospoda Isusa Hrista, koji je dao svoj život za ljude, zbog čega se danas svi okupljamo oko riječi Božije.

“Naša vječna pričasnost sa preobraženjem Gospodnjim znači vaskrsenje. To je trajno, preobražensko stanje u koje je Gospod ušao tek pošto je pretrpjeo krst i smrt, i onda vaskrsao“, istakao je vladika Dimitrije.

Preobraženske svečanosti biće nastavljene večeras, kada će ulicama grada proći svečana litija, nakon čega će na Trgu slobode nastupiti “Kaliopi”.

Izvor: Grad Trebinje