U Trebinju je sinoć promovisana monografija „Manastir Kosijerevo“ autora Čedomira Zena Popovića iz Bileće, koja na više od 260 strana donosi 160 priloga – faksimile dokumenata, fotografije, karte, o istoriji kosijerevske svetinje duge više od sedam vijekova.

Popović je monografiju pripremao pet godina – počeo je od prvih materijalnih tragova hrišćanstva u dolini Trebišnjice u blizini manastira Kosijerevo i hronološki obradio njegov nastanak i opstanak kroz vijekove.
Autor je istakao da je u početku imao namjeru da napiše širu turističku brošuru, ali da se zbog obimnog arhivskog materijala odlučio na sistematski rad.

„Ova monografija pruža novo svjetlo na pojedine epohe ljudskog razvoja i razvoja Srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima“, istakao je Popović.

Istoričar Mirko Perović naglasio je da je monografija pisana u formi naučno-istraživačkog rada i da, osim što je djelo duhovnog i vjerskog karaktera, spada i u istorijsku literaturu.

„Početne stranice knjige vezane su za prve tragove hrišćanstva u dolini rijeke Trebišnjice, gdje su, osim ove naše stare kosijerevske lavre, opisani i drugi vjerski objekti iz Srednjeg vijeka“, rekao je Perović.

U drugom i trećem poglavlju prikazana je istorija manastira od njegovog nastanka do danas, sa posebnim akcentom na paljevine, pljačke, stradanja i pustošenja kroz period turske okupacije, austrijsko rušenje 1914. godine i njegovu obnovu 1933. godine.

Perović je istakao da je manastir Kosijerevo bio centar pismenosti, a veliki značaj imala je i manastirska bolnica. Dugo vremena bio je lječilište i uvijek je pružao utočište svima kojima je trebalo.

Na predstavljanju monografije istaknuto je da je njen značaj i u tome što prikazuje do sada nepoznate činjenice, posebno iz perioda 19. i 20. vijeka, kada je manastir stradao u bombardovanju.

Djelo, uz blagoslov episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, izdali su časopis Eparhije budimljansko-nikšićke „Sveviđe“ i Manastir Kosijerevo.

Na promociji o monografiji govorili su i iguman manastira Kosijerevo Arsenije, te pjesnici Radomir Uljarević i Milutin Mićunović.

Organizatori promocije su Kulturni centar Trebinje i Zavičajno udruženje Crnogoraca u Hercegovini „Petar Petrović Njegoš“.

Manastirska crkva posvećena je Roždestvu Presvete Bogorodice i prema pisanim dokumentima sagrađena je početkom 14. vijeka.

Bila je smještena na lijevoj obali rijeke Trebišnjice.

Manastirski kompleks Turci su porušili 1807. godine, a narod ju je obnovio deset godina kasnije trudom hadži Dionisija /Dobrićevca/.

Zbog izgradnje Bilećkog jezera svetinja je premještena na lokaciju Stražnica u banjskom selu Petrovići, a njeno premještanje trajalo je od 1966-1979. godine.

 Izvor: Srna, Foto: Glas Srpske