U Kulturnom centru Trebinje sinoć je održana promocija knjige “Nebeske heroine sveta”, u kojoj je autor Radmila Tonković predstavila žene koje su dale doprinos istoriji vazduhoplovstva.

Knjiga, koja obuhvata više od 2.000 biografija žena letača širom svijeta, kao i 1.700 fotografija, proglašena je za jedinstvenu svjetsku enciklopediju u ovoj oblasti.

Autorka je rekla novinarima da je knjigu pisala deset godina, putujući po svim kontinentima, kako bi zabilježila početke letenja žena od Afrike, Azije, Australije, Novog Zelanda, Amerike, do Evrope.

“Žene su imale veliku ulogu u svetskom vazduhoplovstvu, ali su podaci o tome slabo bilježeni. Zato je teme u ovoj knjizi bilo teško obraditi, nisam imala potpune podatke i morala sam da putujem po celom svetu”, navela je Tonkovićeva.

Ona je istakla da su prve tri žene koje su postale piloti u regionu i letjele do starosti – Danica Tomić iz Dalja u Hrvatskoj, Zagorka Plečević iz Stare Hercegovine i Slovenka Kristina Gorišek.

Promociji knjige prisustvovala je i Marija Vuković Milićević, jedna od protagonistkinja knjige koja potiče iz vazduhoplovne porodice i koja je oborila pet državnih i jedan svjetski rekord u letenju kao reprezentativac bivše Jugoslavije, prenosi Srna.

O ovom djelu je govorio i recenzent Božidar Glogovac, a promociji je prethodio program koji su izveli učenici Muzičke škole.

U pitanju je 15. promocija “Nebeskih heroina sveta”, a do sada je knjiga u Republici Srpskoj promovisana i u Istočnom Sarajevu.

 

Izvor: SRNA