Рок за уплату друге рате пореза на непокретности, истекао је последњег дана септембра.

Према тренутном стању, у седам општина, које покрива Подручни центар Пореске управе Републике Српске Требиње, за више од четири хиљаде власника, покренут је или ће бити покренут поступак принудне наплате.

hp-media-group-logoРазлози за већи број поступака принудне наплате, у односу на претходне године, су неажурност носилаца пореске обавезе и скраћени рок за уплату. За мјесец и по, од истека рока, покренуто је око двије хиљаде и тристо поступака за принудну наплату.

У овом порезу на непокретности, имамо доста износа који премашују износе наших трошкова слања и поште, па ћемо, да би упроститли, објединити обавезе за више година – наводи Мирко Ћурић, помоћник директора ПУРС Подручни центар Требиње.
Степен наплате пореза је око деведесет одсто, а највећи проблем су власници непокрентости, који овдје не бораве стално, па је тешко принудно наплатити порез. За то се домицилно становништво ријетко оглушује о обавезе.

– За оне људе, за које нису покренути поступци, имају још времена да плате, јер кад кренемо у процедуру, имамо пет посто трошкова поступка и затезне камате – додаје Ћурић.

Од око стотину двадесет пет хиљада марака пореског дуга за ову годину, по већ покренутим поступцима, наплаћено је око четердесет хиљада марака. До краја године, требало би да буде покренуто још око двије хиљаде поступака за принудну наплату пореза.

Извор: РТРС