Načelnik trebinjske Policijske uprave Siniša Laketa rekao je da je stanje bezbjednosti na području koje ova uprava pokriva ocijenjeno kao dobro, ali da je priliv migranata u pograničnom pojasu sa Crnom Gorom u blagom porastu.
Laketa je na konferenciji za novinare rekao da su policijski službenici evidentirali četiri krivična djela, a razriješili tri koja su počinili migranti, a koja se odnose na krađe motornih vozila.

– Evidentirana su četiri otuđenja motornih vozila koja nisu bila adekvatno obezbijeđena. Tri vozila su pronađena – jedno na teritoriji Republike Srpske a dva u FBiH. Navedena vozila korištena su za prevoz i uglavnom je riječ o nelegalnim migracijama – naveo je Laketa.

On je istakao da je u proteklom periodu zabilježen novi pojavni oblik kriminaliteta – prevara koju je određena grupa lica radila kako na području uprave, tako i cijele Republike Srpske.

– U aprilu smo identifikovali ovu grupu i oni se nalaze u pritvorskoj jedinici Trebinje – dodao je Laketa.

Načelnik Sektora policije u ovoj upravi Petar Kozjak rekao je da su u aprilu evidentirane 32 saobraćajne nezgode, što je za oko tri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kozjak je istakao da je proteklog mjeseca zabilježeno čak 1.122 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

– Iz saobraćaja je isključen 51 vozač, od čega 21 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 15 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje, a tri zbog uticaja opijata – naveo je Kozjak.

Govoreći o narušavanju javnog reda i mira, on je rekao da je u aprilu evidentirano 21 narušavanje javnog reda i podneseno 26 izvještaja, što je za 13 manje u odnosu na isti period lani.

Kozjak je naglasio da je najveći broj ovih prekršaja, čak 10, zabilježen u opštini Gacko.

– Najviše počinjenih prekršaja odnosi se na tuču i fizički napad – ukupno 10 prekršaja. Najviše prekršaja se počini od ponoći do dva sata ujutru, a najčešće mjesto činjenja bili su trgovi i ulice – rekao je Kozjak.

Načelnik Sektora kriminalističke policije trebinjske Policijske uprave Bojan Dabić rekao je da je ova uprava u aprilu evidentirala 22 krivična djela, što je za 10 manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

– Rasvijetljeno je pet krivičnih djela iz ovog perioda – naveo je Dabić.

Policijska uprava Trebinje apelovala je na vozače da poštuju zakonske propise i da svojim ponašanjem doprinesu većoj bezbjednosti saobraćaja.

U Republici Srpskoj su i noćas pronađeni ilegalni migranti, i to njih 15.

Riječ je o državljanima Pakistana, od kojih je pet pronađeno na području Policijske uprave Istočno Sarajevo, dva na području Policijske uprave Trebinje, te osam na području Policijske uprave Foča.

Izvor: RTRS