Danas je u Gradskoj upravi u Trebinju povodom 15. maja Međunarodnog dana porodice upriličen prijem za članove Udruženja porodica sa problemom steriliteta – „Bebe“, predstavnike Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama – „Sunce nam je zajedničko“ i Udruženja porodica sa četvoro i više djece.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da je prijem organizovan sa ciljem da se istakne važnost porodičnog života i porodice kao osnovne društvene zajednice.

Grad Trebinje je, rekao je Čurić, u posljednje dvije godine pokrenuo ukupno 32 programa koji se većim dijelom zasnivaju na jačanju porodice, i istakao da će tako biti i u narednom periodu.

Aleksandar Sarić predsjednik Udruženja višečlanih porodica “Četiri plus” je rekao da bi u narednom periodu trebalo da bude održan sastank sa gradonačelnikom koji će biti fokusiran na problem višečlanih porodica.

Iako ima pomaka po određenim pitanjima još uvijek je glavni problem višečlanih porodica zapošljavanje”, rekao je Sarić i dodao da Udruženje broji oko 100 porodica sa četvoro i vise djece, ali napominje da ih u Trebinju, prema podacima Mjesnih zajednica ima oko 150.

Sarić je napominuo da u tih 100 porodica nema slučajeva da neko iz porodice nije zaposlen, ali naglašava da ima dosta porodica u kojima je jedan član zaposlen i koji prima minimalnu platu.

Snežana Misita predsjednik Udruženja porodica sa problelom steriliteta – „Bebe“ naglasila je da je ponosna što je Grad Trebinje na prvom mjestu po pitanju programa pomoći vantjelesnoj oplodnji, ali i ostalih programa po pitanju porodice.

Snežana je danas podsjetila da ovo udruženje očekuje i stotu bebu po redu, koja bi na svijet trebalo da stigne naredne sedmice i napomenula da je stota beba uspijeh kako udruženja, tako i Trebinja, Hercegovine i Republike Srpske.

Ispred Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama – „Sunce nam je zajedničko“ Milica Adžić majka djevojčice sa posebnim potrebma takođe se zahvalila na prijemu i dosadašnjoj pomoći i napomenula da svaka pomoć puno znači roditeljima koji imaju dijete sa posebnim potrebama.

“Pomoć nam daje snagu da se borimo i da nam svaki dan bude bar malo lakši”, naglasila je Milica Adžić.

15. maj Međunarodni dan porodice proglasila je Generalna skupština Organizacije ujedinjenih nacija 1993. godine. Praznikom se ističe značaj porodice u međunarodnoj zajednici. Prvi put je obilježen 1994. godine.

 

 

HP, maj 2019.