U organizaciji Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“, u Muzeju Hercegovine održano je predavanje „Nastanak i identitet Republike Srpske“. Predavanje je dio kampanje „Heroji Republike Srpske“ i projekta „Kultura sjećanja-svjedok istine“.

Šta je Republike Srpska, koji su događaji doveli do njenog nastanka, kakav je odnos vojne i civilne vlasti, kakve su rezulatate dale određene akcije vojske RS, koje su prelomne tačke rata – bile su neke od tema predavanja. Dat je kratak osvrt i na međunarodni kontekst nastanka Srpske i našu odgovornost prema njoj.

„Smatramo da je Republika Srpska odgovor na na to da se nikad više ne dogodi genocid kakav se dogodio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. I da je to impuls za nastanak Republike Srpske. Ona šalje poruku da ne smije Srbin da se okrene protiv Srbina kao štos e dogodilo Drugom svjetskom ratu“, istakao je istoričar Predrag Lozo.

Istoričar Dragoslav Ilić je istakao da Republika Srpska nije nastala kao rezultat digotrajnih političkih projekata i misli, niti pozivana na predjugoslovenske uzore, već je to, kako je rekao, neka vrsta odbrambenog refleksa.

U okviru kampanje planirane su i projekcije dokumentarnih filmnova iz odbrambeno-otadžbinskog rata: „Mjesto zločina“, „Bitka za odbranu Hercegovine“ i „Spomenko na vječnoj straži“. O aktivnostima očuvanja i njegovanja lika i djela srpskog borca, poginulih boraca i tekovina odbrambeno otadžbinskog rata, nakon Trebinja, biće nastavljeno u Bijeljini, Doboju, Banjaluci i Prijedoru.

Saša Pešikan, predsjednik Udruženja djece poginulih boraca „Nasleđe“, naglasio je da moramo njegovati kulturu sjećanja na naše heroje i otadžbinski rat iz koga je i nastala Republika Srpska i da o tome pričamo i prenosimo našoj djeci i budućim generacijama.

Osim Grada Trebinja, kamapanju su podržali Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Izvor: RTRS