TРЕБИЊЕ, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ -Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица, у сарадњи са Домом здравља Tребиње, данас је на Tргу слободе организовало бесплатно мјерење шећера у крви, крвног притиска и индекса тјелесне масе заинтересованим грађанима и подијелила брошуре о превенцији дијабетеса.

U Trebinju je u porastu broj oboljelih od dijabetesa, a od početka godine registrovano je 2.029 dijabetičara, među kojima ima i mladih do 15 godina, potvrdila je danas predsjednik trebinjskog Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Nada Bijedić.

 
Ona je istakla da najmlađi oboljeli ima samo četiri godine, te da su sva oboljela djeca u istočnoj Hercegovini, njih 27 zavisni od insulina.

Povodom 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv dijebetesa, Bijedićeva je rekla da su najčešći faktori rizika za dijabetes – gojaznost, nekretanje, pozitivna porodična anamneza, visok krvni pritisak i holesterol.

„Dijabetes zahtijeva pažljivo praćenje i kontrolu jer može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara, oboljenja bubrega koje može rezultirati potrebom za hemodijalizom, pa čak i transplatacijom bubrega, potom oboljenja nervnog sistema, do otvorenih rana i odstranjivanja prstiju i donjih ekstremiteta“, upozorila je Bijedićeva.

Ona je napomenula da je Udruženje danas dobilo od kompanije „Apomedikal“ iz Sarajeva 200 aparata za mjerenje šećera u krvi sa trakicama, te podsjetila da im je ova kompanija u dva navrata u junu ove godine donirala 350 aparata za mjerenje šećera u krvi.

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica, u saradnji sa Domom zdravlja Trebinje, danas je na Trgu slobode organizovalo besplatno mjerenje šećera u krvi, krvnog pritiska i indeksa tjelesne mase zainteresovanim građanima i podijelila brošure o prevenciji dijabetesa.

 

Izvor: Srna