Ugovori za podršku poslodavcima i samostalnim preduzetnicima na području Trebinja potpisani su danas u 12 časova u Gradskoj upravi Trebinje. Podršku u vidu subvencije je dobilo 12 poslodavaca, a nova radna mjesta će dobiti 15 ljudi.

„Javni poziv je bio raspisan pred kraj prethodne godine. Početkom 2020. su obavljene sve procedure koje su bile neophodne u vezi dostavljanja dokumentacije, bodovanja, a u periodu kada smo imali velike probleme sa virusom korona, nismo mogli da potpišemo ugovore i da nastavimo. Kao što i sve ostale lokalne zajednice imaju finansijskih problema, imamo ih i mi ali nismo htjeli da zaustavimo  proizvodnju, odnosno privredu u Trebinju jer ono što smo obećali na nama je da ispunimo“, kazao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Naveo je da je ovim pozivom izdefinisano do 6000 KM, koje može da dobije jedan poslodavac za jednog radnika, a maksimalno je moglo da se dobije za dva radnika. Broj zaposlenih je ograničen javnim pozivom pa se nije odnosio na velika preduzeća nego za preduzetnike koji zapošljavaju do 20 ljudi.

„Postojala je klasifikacija, ograničili smo iznos sredstava zagarantovan za srednju, višu i visoku stručnu spremu. Obavezali smo poslodavce da minimalnu platu za srednju stručnu spremu daju u iznosu od 600 KM,  višu u iznosu od 700 KM i visoku u iznosu od  800 KM. Cilj nam je da se ne dođe u situaciju da zbog minimalnih plata ljudi odlaze kako iz Trebinja, tako i iz Republike Srpske“, kazao je Ćurić.

Vlasnica butika „Park“ Mila Popara, jedna je od poslodavaca koji su dobili sredstva za podršku. Prema njenim riječima ovakav podsticaj je  vjetar u leđa svim malim preduzetnicima.

„Pozitivno me iznenadilo s obzirom na situaciju u kojoj smo bili svi. Ovo meni mnogo znači, inače bi zbog prethodnog perioda u kojem nismo radili, bili u krizi“, kazala je Popara.

Ukupna vrijednost ovog projekta, prema procjenama je 75 000 KM.

 

 

 

Svetlana Grbić

HP, jun 2020.