U prostorijama MUP Republike Srpske – Policijske uprave Trebinje danas je potpisam sporazum između Grada Trebinja, MUP RS – PU Trebinje i J.U. Ekologija i bezbjednost o ustupanju video nadzora Grada Trebinja.

U prvoj fazi postavljena je 41 antivandal  kamera, od čega 31 u Gradskom parku, a 10 kamera na ključnim  raskrsnicama. Vrijednost ovoga dijela projekta je oko 200 000 KM.

Trebinje je prvi grad u Republici Srpskoj koji je u svrhu bolje bezbjednosti građana i imovine finansirao video nadzor.

Glavna server sala smještena je u prostorijama PU Trebinje, a klijent sala u prostorijma J.U. Ekologija i bezbjednost.

„Zajedničkim snagama Gradska Uprava, PU Trebinje i JU Ekologija i bezbjednost napravili su koncept kako pojačati bezbjednost stanovnika našeg grada i svih gostiju Trebinja. Projekat se sastoji iz tri faze i u prvoj je instalirana 41 kamera, a u druge dvije grad će biti pokriven sa još 80-ak kamera koje će 24 časa snimati najprometnije ulice, škole, bolnicu, policiju, vrtiće, Stari grad i sve institucije. U prvu fazu projekta uloženo je 200.000 KM, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 520 000 KM“, naveo je Petrović.

Prema riječima Žarka Lakete, načelnika PU Trebinje ovaj projekat je vrlo značajan što će policijska uprava imati mogućnost da 24 časa snima određene dijelove grada, a to će koristiti za poboljšanje stanja bezbjednosti i da se zaštiti imovina naših građana.

Kamere su visoke rezolucije, snimaju i po mraku, policija će nadgledati situciju 24 časa dnevno, a snimci se čuvaju 21 dan.

 

Izvor: Grad Trebinje