У просторијама МУП Републике Српске – Полицијске управе Требиње данас је потписам споразум између Града Требиња, МУП РС – ПУ Требиње и Ј.У. Екологија и безбједност о уступању видео надзора Града Требиња.

У првој фази постављена је 41 антивандал  камера, од чега 31 у Градском парку, а 10 камера на кључним  раскрсницама. Вриједност овога дијела пројекта је око 200 000 КМ.

Требиње је први град у Републици Српској који је у сврху боље безбједности грађана и имовине финансирао видео надзор.

Главна сервер сала смјештена је у просторијама ПУ Требиње, а клијент сала у просторијма Ј.У. Екологија и безбједност.

„Заједничким снагама Градска Управа, ПУ Требиње и ЈУ Екологија и безбједност направили су концепт како појачати безбједност становника нашег града и свих гостију Требиња. Пројекат се састоји из три фазе и у првој је инсталирана 41 камера, а у друге двије град ће бити покривен са још 80-ак камера које ће 24 часа снимати најпрометније улице, школе, болницу, полицију, вртиће, Стари град и све институције. У прву фазу пројекта уложено је 200.000 КМ, док укупна вриједност пројекта износи 520 000 КМ“, навео је Петровић.

Према ријечима Жарка Лакете, начелника ПУ Требиње овај пројекат је врло значајан што ће полицијска управа имати могућност да 24 часа снима одређене дијелове града, а то ће користити за побољшање стања безбједности и да се заштити имовина наших грађана.

Камере су високе резолуције, снимају и по мраку, полиција ће надгледати ситуцију 24 часа дневно, а снимци се чувају 21 дан.

 

Извор: Град Требиње