U Trebinju je danas počeo „Sajam zapošljavanja“ koji organizuju Grad Trebinje, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Zavod za zapošljavanje RS i Područna privredna komora Trebinje.

Na Sajmu svoju ponudu predstavlja 11 privrednika – tražioca radnika i 5 privrednika koji su projektom samozapošljavanja pokrenuli vlastiti biznis.

Otvarajući Sajam zapošljavanja gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je cilj ove manifestacije da se sa poslodavcima i sa nezaposlenima pronađe najbolje rješenje za naredeni period kada je riječ o zaposljenju.

„Danas želimo da od posladavaca čujemo šta je to što bi im bilo neophodno za naredni period i kako su iskoristili sredstva dobijena po projektu samozapošljavanja. Želimo da čujemo i zahtjeve nezaposlenih kako bi Gradska uprava moga da radi u narednom periodu da i tražioci posla pronađu svoja radna mjesta“, istakao je Ćurić.

On je napomenuo da je Gradska uprava u posljednje tri godine podržala nekoliko prijekata kada je u pitanju zapošljavanje i samozapošljavanje, te zapošljavanje pripravnika i volontera.

Svi projekti su, dodaje, urađeni idejama i preporukama onih kojima je potrebna pomoć za pokretanja i nstavak biznisa.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje u Trebinju je trenutno 1.800 aktivnih tražilaca posla.

Među učesnicima sajma su i srednje stručne škole iz Trebinja, koje će  na svojim štandovima svršenim osnovcima predstaviti zanimanja koja upisuju u narednoj školskoj godini i perpsektive koje ona pružaju na tržištu rada.

 

HP, jun 2019.