Данас је у Требињу почела петодневна „Зимска школа физике“ намјењена талентованим средњошколцима у организацији Друштва физичара регије Источна Херцеговина и у сарадњи са Факултетом за производњу и менаџмент из овог града.

Према ријечима Доброслава Слијепчевића из Друштва физичара, у раду школе, која се први пут одржава, учествује тридесетак ученика из Требиња, Билеће и Љубиња, преноси Срна.

„Наш циљ је да већ наредне године у раду школе учествују млади физичари из других источнохерцеговачких општина, али и цијеле Републике Српске“, навео је Слијепчевић.

Он је рекао да ће полазници школе добити прилику да продубе своја знања из многих области физике – механике, термодинамике, електромагнетизма и астрофизике, уз огледе и експерименталне вјежбе са којима нису имали прилике да се сусрећу у редовној настави. Декан Факултета за производњу и менаџмент Душан Јокановић истакао је да ова високошколска установа са Друштвом физичара сарађује већ дуже вријеме кроз научну манифестацију „Ноћ истраживача“.

„Факултет ће у наредном периоду понудити свој простор за развој овог друштва, као и искуства која има у дугогодишњим пројектима са Министарством науке и технологије и Министарством просвјете и културе Републике Српске“, рекао је Јокановић.

Он је напоменуо да им је циљ да подрже младе професоре и велике ентузијасте да побољшају статус физике као основне природне науке.

Предавања и експерименталне вјежбе одржаваће се сваког дана до петка, 19. јануара, од 9.00 до 15.00 часова у просторијама гимназије „Јован Дучић“ и Америчког кутка у Требињу.

 

Извор: СРНА