Danas je u Trebinju počela petodnevna „Zimska škola fizike“ namjenjena talentovanim srednjoškolcima u organizaciji Društva fizičara regije Istočna Hercegovina i u saradnji sa Fakultetom za proizvodnju i menadžment iz ovog grada.

Prema riječima Dobroslava Slijepčevića iz Društva fizičara, u radu škole, koja se prvi put održava, učestvuje tridesetak učenika iz Trebinja, Bileće i Ljubinja, prenosi Srna.

„Naš cilj je da već naredne godine u radu škole učestvuju mladi fizičari iz drugih istočnohercegovačkih opština, ali i cijele Republike Srpske“, naveo je Slijepčević.

On je rekao da će polaznici škole dobiti priliku da prodube svoja znanja iz mnogih oblasti fizike – mehanike, termodinamike, elektromagnetizma i astrofizike, uz oglede i eksperimentalne vježbe sa kojima nisu imali prilike da se susreću u redovnoj nastavi. Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment Dušan Jokanović istakao je da ova visokoškolska ustanova sa Društvom fizičara sarađuje već duže vrijeme kroz naučnu manifestaciju „Noć istraživača“.

„Fakultet će u narednom periodu ponuditi svoj prostor za razvoj ovog društva, kao i iskustva koja ima u dugogodišnjim projektima sa Ministarstvom nauke i tehnologije i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske“, rekao je Jokanović.

On je napomenuo da im je cilj da podrže mlade profesore i velike entuzijaste da poboljšaju status fizike kao osnovne prirodne nauke.

Predavanja i eksperimentalne vježbe održavaće se svakog dana do petka, 19. januara, od 9.00 do 15.00 časova u prostorijama gimnazije „Jovan Dučić“ i Američkog kutka u Trebinju.

 

Izvor: SRNA