Početak radova na drugoj fazi projekta izgradnje sistema za navodnjavanje na području Trebinja ozvaničen je danas u Gradskoj upravi Trebinje.

Radovima će biti obuhvaćena sela Mrkonjići, Drijenjani, Mosko, Кremeni Do, Gomiljani i zubački plato.

Ovim povodom gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić obratio se javnosti:

„Veoma važno da nastavimo započeto i da sve obradive površine pokrijemo sistemima za navodnjavanje. Кada završimo i ovu fazu radova procjena je da će oko 80% obradivih površina na području Trebinja biti pokriveno sistemima za navodnjavanje“, rekao je gradonačelnik Trebinja.

Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS je danas medijima rekao da će prinosi na ovim područjima, kada sistem bude u funkciji, biti veći i za 30 do 40 odsto.

Aneks ugovora o izgradnji sistema za navodnjavanje na području Trebinja vrijedan je 4,8 miliona КM i finansira se sredstvima Svjetske banke (85%) i Grada Trebinja (15%).

S obzirom da se radi o aneksu na prethodni ugovor izgradnje vodosistema na području Trebinjskog i Petrovog polja u vrijednosti 5,8 miliona konvertibilnih maraka te da su Hidroelektrane na Trebišnjici pružile finansijsku podršku izgradnji sekundarne mreže na Trebišnjici, ukupna vrijednost radova iznosiće oko 15 miliona maraka.

Izvođač radova je konzorcijum “Buk promet – Herc gradnja”.

 

Izvor: Grad Trebinje