U Trebinju je danas ozvaničen nastavak radova na istočnoj gradskoj obilaznici, a investitor radova vrijednih 900.000 KM je preduzeće „Putevi Republike Srpske“.

Gradska uprava je nakon četiri godine od obustave radova riješila imovinsko- pravne odnose, čime su se stekli uslovi da bude uređena ova prigradska ulica u dužini od oko 500 metara. Predviđeno je da radovi budu završeni za 90 dana.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izrazio je zadovoljstvo što će napokon biti riješena jedna od najneuređenijih ulica i najgori prilaz u trebinjskom naselju, te napomenuo da je bilo veoma teško završiti imovinske odnose i da se moralo pristupiti izmjeni projekta i skraćivanju pješačkih staza sa jedne strane.

„Došli smo do samog ulaska u tunel, čime ćemo `prikopčati` naselja Mokri Dolovi i Gornje Police“, rekao je Petrović, naglašavajući da je projektom predviđeno da bude urađena i rasvjeta, zelene površine, te kolovozni trup saobraćajnice.

On je istakao da Trebinje ima dobru komunikaciju sa „Putevima Republike Srpske“ i da je direktor ovog preduzeća Nenad Nešić podržao mnoge projekte u ovom gradu.

„Jedan od projekata koji je stavljen u plan investicija za 2018/2019. godinu je izgradnja zapadne obilaznice, za šta je za ovu godinu planirano 700.000 KM, a ostatak sredstava za sljedeću“, rekao je Petrović i napomenuo da je završena projektna dokumentacija i da slijedi izrada elborata.

On je najavio da će u naredna dva mjeseca biti raspisan tender za zapadnu obilaznice koja u prvoj fazi kreće od Ljubovoga pokraj Manastira Duži do Grada sunca, dok će druga faza obuhvatiti spajanje sa putem Trebinje-Mostar.

„U dobroj komunikciji Vlade Republike Srpske i lokalne zajednice, kao i `Puteva Republike Srpske` možemo mnogo da postignemo za dobrobit građana, što smo i dokazali“, istakao je Petrović.

Nešić je podsjetio da su radovi na istočnoj obilaznici započeti 2012. godine i da su prekinuti 2014. zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

„U okviru obilaznice izgradićemo i kružni tok i na taj način saobraćaj učiniti bezbjednijim“, rekao je Nešić i dodao da je izvođač radova preduzeće „Hercegovina putevi“.

Uporedo sa obilaznicom radi se i Kolubarska ulica u neposrednoj blizini.

Nešić je najavio da „Putevi“ imaju u planu i druge projekte na području Hercegovine kako bi se poboljšala putna komunikacija prema Stocu i Mostaru, te prema Istočnom Sarajevu i Srbiji.

On je dodao da je raspisan tender za izradu projekata sanacije regionalnih i magistralnih puteva u Republici Srtpskoj i da je jedan od tih puteva Trebinje-LJubinje-Stolac, a radovi bi trebalo da počnu u najskorije vrijeme.

„Jedan od prioriteta `Puteva Republike Srpske`, odnosno Vlade Srpske je upravo put Trebinje-Stolac“, naglasio je Nešić.

On je istakao da preduzeće „Putevi Republike Srpske“ redovno kontroliše mostove, ali da ih je nedavni događaj u Italiji „natjerao“ da izvrše dodatnu kontrolu.

„Sva preduzeća koja vrše putarske usluge za `Puteve Republike Srpske` dobiće nalog da izvrše dodatnu kontrolu svih mostova u Srpskoj“, rekao je Nešić i dodao da stanje mostova nije baš zadovoljavajuće i da će se raditi rekonstrukcija tamo gdje je potrebno.

 

Izvor: Srna