U galeriji Kulturnog centra u Trebinju sinoć je otvorena izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, koju je povodom obilježavanja 100 godina od početka Velikog rata pripremila Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda.
Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević kaže da je ova izložba cjelokupni istorijski presjek kinematografskih snimanja od 1914. do 1918. godine vezanih za srpski narod, srpsku vojsku, ali i za srpske teme šire.

„Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Kinoteka Republike Srpske dobila je ekskluzivno pravo da izradi kopiju za Republiku Srpsku, pa se na taj način izložba istovremeno pokazuje i u Srbiji i u Republici Srpskoj, te će nakon Trebinja, sličan program biti predstavljen i u drugim gradovima Srpske“, rekao je Pandurević.

Autor izložbe i upravnik arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović naglasio je da je na postavci rađeno nekoliko mjeseci i da je najveći dio materijala, više od 80 odsto, skenirano u odjeljenju digitalne restauracije sa filmske trake.

Erdeljanović je naveo da su na oko 50 panoa, koji će biti izloženi do 3. oktobra, predstavljeni fotogrami iz filmova koje su od 1914. do 1918. godine snimili pioniri srpskog filma, ali i saveznički i snimatelji iz neprijateljskih zemalja.

Prema njegovim riječima, predstavljeni su i faksimili različitih dokumenata i odobrenja Vrhovne komande srpske vojske za kinematografska snimanja sa zadatkom da se najvažniji momenti borbe, kao i ostali ratni događaji sačuvaju za istoriju i u slikama.

Izložbu je otvorio načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Zoran Milošević koji je rekao ovo je prilika da se na simbiličan način vrati dug precima i zato je značaj ove izložbe veliki.

Otvaranju su prisustvali predstavnici Kinoteke Republike Srpske i Jugoslovenske kinoteke, te autori izložbe Aleksandar Erdeljanović, koji je upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke i viši stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke Božidar Marjanović.

U Muzeju Hercegovine sutra će biti održan dokumentarni Filmski program, u okviru kojeg će biti prikazani filmovi „Sarajevski atentat“ Suada Mrkonjića i „Cerska bitka“ Svetozara Pavlovića, oba iz 1964. godine, te dugometražni dokumentarac Miomira Mikija Stamenkovića „Jugoslavija po volji naroda 1914 – 1918“ iz 1988. godine.

Projekcija filmova počinje u 20.00 časova. Generalni pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Program u Trebinju realizuje se uz podršku grada, gradskog odbora za obilježavanje stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata, te Kulturnog centra Trebinje i Muzeja Hercegovine.

Izvor: Srna,Foto: google.com