„Agro res 2019“ naziv je Međunarodnog naučnog simpozijuma koji je juče otvoren u Trebinju.

Simpozijum bi trebalo da prezentacijom naučnih radova iz različitih oblasti poljoprivrede pomogne proizvođačima u ovoj oblasti da primijene neke inovacije i tako unaprijede proizvodnju, rekao je predsjednik organizacionog odbora simpozijuma Željko Vaško.

Na simpozijumu će biti predstavljeno 159 naučnih radova o ratarstvu, hortikulturi, stočarstvu, agrarnoj ekonomiji i drugim temama, dodao je Vaško, i naveo da će simpozijum imati i dio posvećen usavršavanju poljoprivrednih proizvođača putem praktične edukacije.

Prodekan Biotehničkog fakulteta u Ljubljani Mihael Jožef Toman na skupu će govoriti o biologiji zaštite sredine, koja je važna za poljoprivredu.

Tu sam da prikažem svoje viđenje, u ekološkom smislu, ne samo šta nam poljoprivreda daje, nego kako ćemo zaštititi okolinu i prirodu jer se upotrebljava sve više hemikalija„, rekao je Toman.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Zlatan Kovačević rekao je da su na ovom skupu objedinjene nauka i praksa budući da će tokom trodnevnog simpozujuma biti organizovana posjeta poljoprivrednom gazdinstvu u Hercegovini, a predviđeno je savjetovanje inženjera poljoprivrede.

Osmi Međunarodni naučni simpozijum „Agro res 2019“ okupio je naučne radnike iz 20 evropskih zemalja.

 

Izvor: Glas Srpske