Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić danas je u Trebinju otkrio spomenik vojvodi Luki Vukaloviću koji je vječno spokojstvo našao u Odesi, gdje počiva gotovo 150 godina.
Spomenik je podignut kod kamenog mosta, na obali koja nosi ime vođe hercegovačkog ustanka, a godinu dana ga je radio poznati vajar Đorđe Lazić-Ćakša.

 
Otkrivajući spomenik, Ivanić je istakao modernu evropsku profilisanu odgovornost kod Luke Vukalovića, koji je, pak, bio narodni čovjek i epski konstruisana ličnost sa kapacitetom da nadiđe tradiciju i svoje vrijeme, i da potomstvu preda razumnu i zrelu misao o slobodi, misao koja poštuje i ljudski život i ljudsko dostojanstvo.

„Kada je Luka podigao ustanak, on nije samo računao na svoje Zupce, na svoje Trebinjce, na svoje susjede duž granice sa tadašnjom Crnom Gorom, nego i na sva tri naroda u BiH“, rekao je Ivanić.

Ukazujući na Lukinu životnu priču i prognanstvo iz ovih krajeva, Srbije i Crne Gore, Ivanić je istakao da se Luka sada vraća svojoj Hercegovini, ali ne kao veliki vojskovođa i narodni tribun, nego kao čovjek koji je nadišao i vrijeme i ljudsku taštinu i pred svoje sunarodnike stao čista obraza kao moralni pobjednik.

Nakon što je osveštao spomenik Vukaloviću, NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je da je ovaj vojskovođa simbol slobodarske žrtve po svaku cijenu.

„Budući da je njegova žrtva danas aktuelnija nego ikada ranije, tim prije bi se trebalo češće prisjećati i pominjati njegovo ime i zasluge“, rekao je vladika Grigorije, naglašavajući da je Lukina žrtva utoliko veća i tragičnija jer je prognan na kraju svoje mukotrpne borbe za slobodu, što je za svakog čovjeka najstrastrašnija i najnemilosrdnija kazna.

Episkop Grigorije je dodao da su Vukalovićeva borba i smrt u progonstvu bile strašne i zloćudne, naglasivši da su veliki zalog za današnju slobodu, što nikako i nikada ne smije biti zaboravljeno.

„Stoga je veoma važno mlađe generacije poučiti ko je Luka Vukalović, da je to njihov predak koji im je u nasljedstvo ostavio slobodu i prelijepu zemlju, natopljenu krvlju svojom, i krvlju svojih saboraca, zemlju iz koje iako prognan nikada nije otišao dušom, nego nam je njegov duh ostao kao nadahnuće da u vjeri i nadi izdržimo u najtežim trenucima“, naglasio je vladika Grigorije.

On je dodao da je vrijeme najbolji sudija i pokazatelj veličine nečije žrtve i ličnosti.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević osvrnuo se na velika djela vojvode Vukalovića uz koga je uvijek bio narod, ističući da su vlasti nakon Drugog svjetskog rata njegov ustanak ocijenili kao značajan i socijalni i civilizacijski pokret.

Naglašavajući da je Vukalović smatran simbolom narodnog otpora prema svakoj nepravdi i nasilju, Vučurević je istakao da ni poslije građanskog rata u BiH ni sa jedne strane ovaj vojskovođa nije pominjan kao eksponent neke politike koja bi mogla da opterećuje bilo koga na ovim prostorima.

„Luka Vukalović nikada se nije predavao, pa ni onda kada su ga svi ostavili, jer je znao da će pravda trijumfovati“, rekao je Vučurević, dodajući da mu Trebinjci izgradnjom spomenika iskazuju čast i poštovanje.

Spomenik vojvodi Luki Vukaloviću otkriven je u okviru Preobraženskih svečanosti, na slavu grada Trebinja i Sabornom hrama, nakon čega je obavljen čin lomljenja slavskog kolača u zgradi Gradske uprave, u prisustvu velikog broga gostiju.

Izvor: Srna