Osnovni cilj projekta „Servis podrške – dobar način socijalne uključenosti“, koji je prethodnih šest mjeseci realizovan u Trebinju, jeste da mladi ljudi sa intelektualnim poteškoćama u razvoju budu osposobljeni za samostalan život u lokalnoj zajednici.

Izvršni direktor Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ Vesna Miljanović rekla je da će nastojati da ovo bude novi vid socijalnih usluga i da uđe u zakonske okvire.

Ona je navela da su tokom ovog projekta tri korisnika sa lakšim intelektualnim poteškoća stanovala samostalno, uz podršku stručnih lica.

„Društvo je djeci se posebnim potrebama omogućilo inkluziju kroz osnovno i srednje obrazovanje. Nakon toga neki se i zaposle. Pitanje je šta dalje, kada njihovi roditelji umru. Ako ih zatvorimo u ustanove sve što smo radili pada u vodu“, rekla je Miljanovićeva.

Jedan od učesnika projekta Velibor Mrkajić rekao je da je veoma zadovoljan kako je sve proteklo.

„Šest mjeseci prošlo je kao šest dana. Svako je imao svoja zaduženja – neko je čistio kuću, neko spremao hranu, a imali smo i slobodnog vremena“, naveo je Mrkajić.

Direktor Saveza organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama iz Sarajeva Haris Haverić rekao je da je život u zajednici alternativa roditeljima za budućnost.

On je dodao da su u nekoliko gradova u FBiH stvoreni uslovi za boravak u zajednici 85 osoba sa intelektualnim poteškoćama.

„Na ovaj način pokazuje se i obaveza lokalnih zajednica, kao i svih nivoa vlasti za obezbjeđivanje uslova dostojnih čovjeka“, rekao je Haverić.

Projekat „Servis podrške – dobar način socijalne uključenosti“ finansira EU, a realizuje grad Trebinje.

 

Izvor: SRNA