Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i ove godine je ofarbala oko šest hiljada jaja, koja će na najveći hrišćanski praznik Vaskrs biti podijeljena korisnicima Narodne kuhinje, djeci i vjernicima nakon liturgije u Sabornom hramu.

Predrag Jovanović, upravnik Narodne kuhinje koja djeluje pri Eparhiji, Srni je potvrdio da je broj ofarbanih jaja isti kao i prošle godine, te da će svim njihovim korisnicima, osim vaskršnjih jaja, biti podijeljeni i prigodni prehrambeni paketi.

Vaskršnja jaja su farbana u kuhinji Eparhije, Domu penzionera i Đačkom domu. U Narodnoj kuhinji jaja su obojile vrijedne kuvarice Milica Kovač i Persa Vujinović, koje su rekle da su tokom bojenja osjećale posebnu sreću i radost.

„Idemo u susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, danu Hristovog vaskrsnuća kome se svi zajedno veselimo, zbog čega i farbanje jaja, kao jedan od najljepših i najradosnijih srpskih običaja, doživljavamo na poseban način“, rekla je Milica Kovač.

Ona je istakla da su sva jaja farbana na prirodnoj bazi, uglavnom, u lukovini, jer, kako kaže, tada se dobije najljepša boja.

Izvor: Srna, Foto: google.com