U sklopu projekta „Zdrav stil života“ koji sprovodi Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ iz Trebinja je održano predavanje o temi „Zdrav stil života s ciljem unapređenja reproduktivnog zdravlja“.

Predsjednik Udruženja „Bebe“ Snežana Misita kaže da je ovo treća tribina na kojoj su predavači bili ginekolog Lilien Kovač, urolog Goran Andrijašević i psiholog LJiljana Špuran Knežević.

„Cilj ovog predavanja je da omladini ukažemo na zdraviji život, da uđu zdravi u reproduktivno zdravlje i da smanjimo problem steriliteta“, kaže Misita.

Specijalista urolog Goran Andrijašević kaže da se apsolutno mora raditi na očuvanju reproduktivnog zdravlja pogotovo kod mlađe populacije.

„Nažalost, puno je problema, a pogotovo zbog nedozvoljenih sredstava urološke bolesti kod mladih su česte, ali to je još kod nas tabu tema pa mladi često izbjegavaju da pričaju o tome“, ističe Andrijašević.

Specijalista ginekologije i akušerstva Lilien Kovač kaže da su za ovu temu mladi ciljna kategorija jer se u ovom dobu najčešće javljaju te polno prenosive bolesti, ali i maloljetničke trudnoće.


„Želimo mladima da ukažemo koliko je bitno da već sada vode računa o svom reproduktivnom zdravlju da kasnije ne bi bilo posljedica“, kaže Kovačeva.

Ona ističe da je edukacija veoma bitna pogotovo što mladi danas rano stupaju u seksualne odnose.

„Zaštita se mora koristiti, jer ona ne čuva samo od trudnoće nego i od polno prenosivih bolesti“, kaže Kovačeva.

Ona je istakla da se sve veći broj mladih javlja na ginekološke preglede i u trebinjskoj Bolnici.

 

 

Izvor: SRNA