На данашњем редовном засједању градског парламента Требиња, којем нису присуствовали одборници опозиционих партија СНСД-а, ДНС-а и НДП-а, усвојен је извјештај о реализацији Стратегије развоја града Требиња 2009-2017. године, а за период до 2015. године, план имплементације стратегије за текућу годину, те информација о неопходним активностима око израде нове стратегије града Требиња.

Одборници Скупштине града Требиња, између осталог, разматрали су и информацију о финансијском пословању привреде у прошлој години, као и отварање објеката за пружање туристичких услуга.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Зоран Милошевић рекао је да је у прошлој години број запослених у Требињу износио 8.171, што је за 2,3% или 190 радника више него у претходној. На сједници је такође изнесен податак да је број пензионера у 2015. години у Требињу готово изједначен са бројем запослених.

Усвојена је и информација о реализованим активностима из Стратегије развоја социјалне заштите од априла прошле до априла ове године.

Одборници су усвојили и одлуку о Зонинг плану „Град сунца“.

Прихваћени су и програми рада јавних установа чији је Град основач, те програм развоја спорта за ову годину.

Скупштина је на лични захтјев разријешила дужности начелника Одјељења за борачко инвалидску заштиту Града Требиња Рајка Ћапина, који однедавно обавља функцију директора Дома пензионара у Требињу, а именовала Дејана Ковача за начелника Одјељења за инспекцијске послове и комуналне полиције, Мирослава Бакоча за начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове, те Данка Вуковића за старјешину Територијалне ватрогасне јединице Требиње.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Здравко Бутулија рекао да је опозиција са девет потписа одборника до сада три пута подносила легитиман захтјев за сазивање ванредне сједнице на којој би, на основу одлуке Министарства управе и локалне самоуправе, биле поништене одлуке донесене на 37. редовној сједници, када је прекршен Пословник о раду Скупштине.

Бутулија је подсјетио да је тада верификован мандат одборнику Покрета за Требиње прије усвајања дневног реда, након чега је реаговало Министарство управе и локалне самоуправе, напомињући да се према Пословнику прије дневног реда не може разматрати ниједно друго питање.

Замјеник градоначелника Требиња Неђо Ћебеџија истиче да Пословник о раду Скупштине предвиђа када се може сазвати ванредна сједница, те да је у овом случају процјена да не постоји ниједан разлог да се она и сазове.

„Да су тражили редовну сједници размотрили би такав захтјев, јер Пословник предвиђа да се са девет потписа може сазвати редовна сједница“, појаснио је Ћебеџија.

П.М.

Извор: avaz.ba