U bašti hotela „Platani“ održana je revija „Zlatne niti Srbije“ sa modnim kreacijama inspirisanim tradicionalnom nošnjom iz različitih dijelova Srbije, čiji su autori Beograđanke Milanka Berberović i Ružica Ristić.

 
Revija je sinoć pred mnogobrojnim građanima Trebinja predstavila kolekciju unikatnih odjevnih modela za žene i muškarce savremenog dizajna, ali umjetnički oblikovanih i nadahnutih motivima srpske narodne nošnje.

Berberovićeva ističe da zaboravljene modne kombinacije inspirisane srpskim folklorom i motivima opet mogu biti u trendu i po ukusu današnjih mladića i djevojaka, uz osvježenje savremenim krojem.

„Nabrane suknje, široke gaće, čakšire, prsluci i drugi komadi išarani brojnim folklornim motivima vijekovima su bili odjevni predmeti koje su muškarci i žene u Srbiji svakodnevno nosili“, navela je Berberovićeva i dodala da uz neke dodatke i sada mogu da budu veoma moderni.

Manekenke i manekeni su, osim nabranih suknji, čakšira i prsluka, nosili i tradicionalne čarape, pojaseve, rukavice, ali i nakit od filca, ogledalaca, kože i gajtana.

Modele su nosili članovi Gradskog KUD-a „Alat Svislajon“ iz Trebinja.

Revija je nastala 2014. godine i do sada je prikazana u Rumuniji i Beogradu, a svi modeli su prodajnog karaktera.

Reviju su omogućili kabinet gradonačelnika Trebinja i hotel „Platani“, a organizator u Trebinju je Vladimir Parežanin sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Izvor: Srna