Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić primio je danas predstavnike društava dobrovoljnih davalaca iz Podgorice, Кragujevca, Beograda, Ljubinja i Trebinja.

“Grad Trebinje prednjači kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi, na što sam posebno ponosan. Gradska uprava Trebinje će i u narednom periodu podržavati davalaštvo krvi, a prema mogućnostima trudićemo se da tu podršku i proširimo”, rekao je danas gradonačelnik Ćurić.

Gradonačelnik je dodao da je na prijemu bilo riječi i o međusaradnji trebinjskog društva dobrovoljnih davalaca krvi sa društvima iz regiona, te da je saradnja odlična.

Vukota Jašović, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi iz Podgorice, čestitao je danas međunarodni praznik svim davaocima i istakao da društva davalaca krvi iz Trebinja i Podgorice imaju odličnu saradnju.

“U Podgorici je svakodnevno potrebno oko 150 jedinica krvi. To je velika potreba, ali trudimo se da naših pet minuta spasi nečiji život. Zahvaljujemo se gradonačelniku Trebinja što nas je primio.”
U ime Društva dobrovoljnih davalaca krvi Trebinje Branislav Špuran se zahvalio gradonačelniku i Gradskoj upravi Trebinje na podršci.

“Trudićemo se da i dalje radimo kao i do sada i da nikada Trebinju ne nedostaje krv. Ove godine, pored akcije darivanja krvi koja je jutros sprovedena, uključili smo se i humanitarnu akciju Udruženja roditelja, djece i omladine s posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko”. Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Trebinje izdvojilo je novčani iznos koji ćemo uručiti za izgradnju centra za djecu ometenu u razvoju u Trebinju”, rekao je Špuran.

Načelnik Službe za transfuziju krvi Trebinje Dragan Šarenac rekao je medijima da je prošla godina u Trebinju bila rekordna po dobrovoljnom davalaštvu te da se u 53 godine dugoj tradiciji trebinjske transfuziologije nikada nije dogodilo da pacijent izgubi život zbog krvi.

On je istakao da je u prošloj godini prikupljeno 2339 jedinica krvi i da je postignut nivo od pet odsto davanja na 100 stanovnika.

„To je izuzetno visok procenat i zahvaljujući tome naša služba je mogla u svim situacijama adekvatno da reaguje na zahtjeve za transfuziju“, rekao je Šarenac.

Po zakonu, dobrovoljni davaoci koji su dali više od deset puta krv oslobođeni su plaćanja zdravstvenih usluga doživotno, dok su davaoci koji imaju manje od deset davanja krvi oslobođeni plaćanja zdravstvenih usluga godinu dana od posljednjeg davanja.

U znak zahvalnosti poginulim i umrlim davaocima krvi, danas su položeni i vijenci na spomenik ispred Opšte bolnice Trebinje.

U ime Grada Trebinja, vijenac je položio predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak.

 

 

HP, jun 2019.