Od početka godine pripadnici Granične policije BiH jedinice u Trebinju sa granice su vratili više od 320 ilegalnih migranata, dok su Službi za poslove sa strancima predali šest lica, rekao je Srni inspektor za graničnu kontrolu i poslove nadzora granice Novica Ružić.

Ružić je istakao da je u januaru sa granice vraćeno 70 lica, dok je nadležnoj Službi za poslove sa strancima predato dvoje.

– Kako je u februaru počelo lijepo vrijeme, tako se broj ilegalnih migranata povećao. Tokom februara sa granice vraćeno je oko 250 migranata, dok je u nadležnost Službe za poslove sa strancima predato četvoro Albanaca – rekao je Ružić.

On je istakao da ilegalni migranti najčešće dolaze iz Libije, Sirije, Pakistana, Iraka i Alžira, a granicu BiH pokušavaju da pređu u pograničnom području Trebinja, Bileće i Gacka.

Prema njegovim riječima, pripadnici Granične policije BiH jedinice u Trebinju kontrolišu granično područje od oko 210 kilometara, zbog čega im nedostaje 30 odsto ljudstva, ali i oprema.

– Neophodno nam je dodatno ljudstvo i oprema, jer su postojeći kapaciteti iskorišteni do maksimuma. Mi smo već godinu i po dana pod pritiskom ilegalnih migranata – rekao je Ružić.

On je istakao da je u posljednje vrijeme primjetno da su među migrantima najčešće muškarci od 18 do 35 godina, a da je sve manji broj žena, dok se porodice rijetko sreću.

– Tokom 2018., namjeru za azil pripadnicima granične službe izrazilo je 195 lica, dok je tokom dva mjeseca ove godine tu namjeru izrazilo sedam lica – naveo je Ružić.

Izvor: RTRS