Аграрни фонд града Требиња обезбиједио је садни и сјеменски материјал за 38 пољопривредних произвођача из руралних крајева, којима је претходно обрадио око седам и по хектара запуштених површина.

Овим требињским произвођачима, међу којима је и 14 породица лошег имовинског стања, данас је подијељено око три и по тоне сјеменског кромпира, око двије тоне ђубрива, око 1.500 садница маслина, ораха, вишње, трешње, лубенице, а сточари су подржани са око 100 килограма луцерке и дјетелине.

Директор Аграрног фонда Веселин Дутина новинарима је рекао да су произвођачи добили материјал који су и тражили, а за који је издвојено око 22.000 КМ.

“Ово су у потпуности донаторска средства, тако да пољопривредни произвођачи немају никаквих обавеза према Аграрном фонду, осим да у наредних пет година земљу коју смо обрадили не смију да запусте”, навео је Дутина.

 

Он истиче да ће Аграрни фонд помоћи овим пољопривредницима и уколико не буду могли вишкове производа да пласирају на слободном тржишту.

“Ове године планирамо покретање организованог откупа пољопривредних производа путем хладњаче које смо инсталирали у октобру прошле године, тако да смо свим произвођачима на услузи”, додао је Дутина.

Он је напоменуо да већ постоје договори са требињским угоститељима који су се обавезали да откупе све вишкове производа, потребне за њихове објекте.

“Ријеч је о педетесак тона кромпира, десетак тона лука, разног ситног поврћа, а преговарамо и са фирмама ван Требиња које су спремне да откупе производе од наших произвођача”, прецизирао је Дутина.

Он је подсјетио да је Аграрни фонд крајем прошле године расписао јавни позив за привођење земљишта култури путем кога су позвани сви пољопривредни произвођачи града да се пријаве.

Пољопривредни произвођачи који су обухваћени овим програмом захвалили су Аграрном фонду на сваком виду помоћи, истичући да им она много значи, као и сигурност пласмана производа.

Међу овим произвођачима је и Крсто Салата из села Туљи, који је добио 70 засада трешње.

“Оно што сам тражио то сам и добио и захвалан сам Аграрном фонду што је препознао наше потребе и што је додатно ангажовао механизацију и обрадио нам земљу”, рекао је Салата.

Извор: Срна