Polaganjem cvijeća na spomenike oslobodiocima i svečanom sjednicom Skupštine grada danas je obilježen Dan oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu.
Trebinje je 13. novembra 1918. godine oslobodio Treći bataljon 14. pješadijskog puka Timočke divizije, čime je okončana austrougarska okupacija ovih prostora.

 

 

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakao je da nisu zaboravljeni oni koji su svoje živote dali za slobodu, te da je današnji dan prilika za prisjećanje na brojne Hercegovce koji su silom mobilisani, a izgubili su živote tokom borbi.

Osvrćući se na rad lokalnih organa u proteklom periodu, Vučurević je ukazao na brojne realizovan infrastrukturne i druge projekte, najavljujući da će Trebinje sljedeće godine biti još veće gradilište.

Vučurević je naveo da Trebinje u narednom periodu mora značajnije koristiti potencijale međunarodnih fondova, prije svega, kroz projekte razvoja agrara i proizvodnje zdrave hrane, te pružiti snažniju podršku i administrativne olakšice za razvoj preduzetništva.

„Naša stalna briga ostaje i zapošljavanje mladih“, rekao je Vučurević i dodao da će uskoro biti završena izrada socijalne karte građana koja će biti osnova za zapošljavanje narednom periodu.

On je dodao da će lokalna vlast nastojati da značajnije utiče i na efikasnije rješavanje probelma boračkih kategorija,te da će stalnu podršku imati i projekat „Trebinje-grad kulture“ kao značajan faktor sveukupnog razvoja ove sredine.

Izvor: Srna