Требињска Градска управа и ове године наставља пројекат додјеле субвенција дјеци из руралних крајева, која похађају наставу у сеоским школама, за шта је у 2018. предвиђен износ од 62.125 марака.

Та средства ће дјелимично бити обезбијеђена из буџета града Требиња, а дјелимично из средстава Фонда солидарности који је формиран на иницијативу Градске управе.

У Одјељењу за друштвене дјелатности града Требиња је потврђено да ће и у овој години поменута средства користити за 153 дјеце, колико их се пријавило за ове бенефиције за школску 2017/2018. годину и они су већ примили 49.700 марака.

Начелник овог одјељења Зоран Милошевић појашњава да су то, у ствари, четири мјесечне рате у прошлој години када је одлука и донесена и пет мјесечних рата у овој години, док траје настава у школама.

Дјеца којој су родитељи запослени примаће по 50 марака, у случају једног запосленог родитеља 75 КМ, али и ако имају једног запосленог али самохраног родитеља, док ће они са једним незапосленим самохраним родитељем имати право на 125 марака, а толико примају и она дјеца која имају оба родитеља, али су незапослени.

Један отац, чије дијете похађа подручну Основну школу „Јова Јовановић Змај“ у Ластви, каже да му те субвенције добро дођу јер их искористи да плати гориво за вожњу сина на спортске активности у град.

Родитељи субвенције могу да искористе за оно што им је потребно.

„Циљ овог програма помоћи је прије свега подршка руралном развоју генерално, развоју села и опстанку подручних школа, односно очувању радних мјеста свих запослених у овим установама. У надлежној комисији коју смо формирали сугерисали су да се преко представника мјесних заједница поручи родитељима чија дјеца наставу похађају у граду, а постоји подручна школа на територији њиховог насеља, да дјецу упишу у подручну школу како би остварили право на помоћ наредне године“, каже Милошевић.

Он додаје да је, с обзиром на то да је ово тек прва година спровођења овог програма, о конкретним ефектима још рано говорити, иако је код цјелокупне заједнице наишао на одобравање и позитиван одјек.

Мјештани требињских села кажу да је ово добра одлука јер треба младом нараштају и њиховим родитељима обезбиједити што боље услове живота у руралним крајевима јер неће бјежати у град, а сеоска домаћинства остављати пуста.

Када је у питању пронаталитетна политика града Требиња, они субвенционишу склапање бракова између младих супружника, али и када су у питању супружници старији од 38 година.

У надлежном одјељењу кажу да је захтјев за додјелу субвенција овим брачним паровима поднијело пет парова, и то два у прошлој и три у овој години, од чега је један захтјев још на обради, а четири су одобрена и у току је реализација одлуке да им се бенефиције, које у зависности од осталих услова могу бити и до 10.000 марака, исплаћују на мјесечном нивоу.

Милошевић каже да град Требиње не може предвидјети висину средстава која ће се додјељивати на овај начин, јер Градска управа не може предвидјети број бракова који ће се у овој години склопити, нити ко ће испунити услове за додјелу ових бенефиција.

Извор: Незавсине новине