Strance sve više interesuju „Grad sunca“ i vinarije oko reke Trebišnjice. U naredne dve godine oko 3.000 turista moglo bi da poseti ovu destinaciju.

Organizatori turističkih putovanja iz Norveške, Erik Piterson i njegova kćerka, na preporuku prijatelja obišli su Trebinje, a kako kažu, već ovog leta planiraju da svoju ponudu obogate novom zanimljivom turističkom destinacijom – centrom istočne Hercegovine.

Piterson, vlasnik preduzeća koje se bavi organizacijom putovanja po celom svetu, već niz godina Norvežanima nudi posetu Dubrovniku, a prema njegovim procenama, u naredne dve godine oko 3.000 njegovih klijenata moglo bi da uživa i u Trebinju.

– Ko sleti u Dubrovnik, za 40 minuta je u Trebinju, u gradu koji sam posetio na preporuku svojih prijatelja i kolega. Zaista sam pozitivno iznenađen. Prvo me je oduševio kompleks „Grad sunca“ sa svojim sadržajima, i voleo bih da uspostavimo saradnju – istakao je Piterson.

A ono što ga je posebno oduševilo su trebinjski vinski podrumi. Prilikom posete porodici Petijević, na jednom mestu obišao je vinograde, vinski podrum i probao hercegovačke specijalitete.

– Vlasnik mi je rekao da mogu sedam dana da degustiram njegova vina, i to ću i učiniti – našalio se Piterson. – Za razliku od Norveške, gde se vino kupuje u prodavnicama, ovde direktno u vinariji od vlasnika može da se kupi boca, ali i čuje zanimljiva priča – naglasio je Piterson.

Ranko Petijević kaže da je upravo taj porodični posao interesantan stranim turistima.

– Strani turisti vole da vide da je jedna porodica uključena u rad, da ima svoj vlastiti proizvod. Pored toga, oduševe se našom hercegovačkim hranom, tako da imaju šta da vide u našem kraju – rekao je Petijević.

U turističkom kompleksu „Grad sunca“ istakli su da spremno dočekuju predstojeću letnju sezonu i dodali da je sve veći broj stranih turističkih kompanija koje žele saradnju.

– Oni su videli prednosti boravka ne samo u „Gradu sunca“, već i u Trebinju, jer je u odnosu na gradove u okruženju, smeštene na obali mora, kao što su Herceg Novi, Budva, Kotor, Dubrovnik, sve dosta jeftinije. Cene su mnogo veće u okruženju, i to je naša šansa – istakao je Bojan Vučurević, izvršni direktor „Grada sunca“.

Dubravko Curać

Izvor: Večernje novosti