200 hiljada maraka za početak. Toliko su trebinjske vlasti ove godine iz lokalnog budžeta izdvojile za novoformirani Agrarni fond.

Namjeravaju da tim novcem, prije svega, podstaknu zapošljavanje i samozapošljavanje poljoprivrednika. A i oni se nadaju da će Fond zaista da doprinese unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje na jugu Hercegovine, prenosi ATV.

“Očekujem stručnu pomoć na terenu i čuo sam da će aktivnosti Fonda ici u pravcu subvencija, izgradnjom hladnjača, plasmanom i prodajom proizvoda što je nama bio najveći problem svih ovih godina”, kaže Dragan Rundić, poljoprivrednik.

“Mislimo da će Agrarni fond upravo tim malim proizvođačima dati vjetar u leđa da krenu ozbiljnije da se bave poljporivredom”, rekao je Igor Dabić, poljoprivrednik i agronom.

12 poljoprivrednih inženjera u Trebinju biće na usluzi poljoprivrednicima. Plan je da se registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima pomogne subvencijama, kreditima s povoljnim kamatama, ali i davanjem poljoprivrednih površina u zakup.

“Mi na ovaj način želimo da poljoprivrednu proizvodnju podignemo i unaprijedimo na veći nivo, jer samom Strategijom Grada Trebinja, poljoprivreda je uz turizam osnovna strategija razvoja”, ističe Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja.

Odmah nakon osnivanja, trebinjski Agrarni fond je već konkretno pomogao povrtlarima, voćarima, pčelarima, ali i onima koji uzgajaju ljekovito bilje.

U saradnji sa njemačkom organizacijom HELP podijeljeni su im motokultivatori i druga oprema vrijedna oko 100 hiljada maraka.

Izvor: ATV

Facebook komentari

komentar