Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије поручио је синоћ са Трга слободе у Требињу да је Преображење Господње дан у коме је љепота показала да ће побиједити свијет тако што ће га преобразити и спасити од смрти и сваке нељепоте, преноси Срна.

Обраћајући се пред више хиљада грађана Требиња и гостију, владика Григорије је поручио да је данас прилика да се „суочимо са свим нашим кривицама и стидовима који нас муче, а који су нам у сјају овог празника одједнапут веома далеко, јер су такнути тихом свјетлошћу с Тавора, нестали или нестају, као дим, као прашина“.
– Овај свечани чин и молитвени ход могли бисмо схватити и као наше тражење смисла, наш поглед ка лицу Божијем, наше идење ка Таворској свјетлости, али и наш одлазак и окретање леђа сваком бесмислу, сваком злу, страху и страви који нас окружују у наше дане – рекао је владика Григорије, поводом Преображења – крсне славе Саборног храма и града.
Он је додао да је ова литија „не“ небићу и непостојању и „да“ смислу, логосу, Христу и животу, преноси Срна.
– Управо тако бисмо могли и тако би требало разумјети овај молитвени пут пун чежње за истином и истинским постојањем.

Обраћању је претходило вечерње богослужење у Саборном храму, након чега је литија прошла улицама града.
Литију су предводиле владика Григорије, умировљени епископ Атанасије, владика никшићко-будимљански Јоаникије и Кирило.

Поводом Преображења Господњег на Тргу слободе приређен је концерт Сергеја Ћетковића и Александре Радовић, који су трајали до иза поноћи а пратило их је више хиљада грађана који су као никада до сада попунили плато централног требињског трга.

ХП/Срна