Градско Културно-умјетничко друштво /КУД/ „Алат Свислајон“ и Фолклорни ансамбл „Равна гора“ из Сиднеја одржали су заједнички концерт у дворишту Музеја Херцеговине којем је присуствовао велики број грађана.


Друштва су се синоћ представила широким спектром игара и кореографијама из више градова.

Умјетнички руководилац ансамбла из Сиднеја Горан Николић рекао је да је долазак овог друштва у Требиње дио турнеје по региону – од Кладова, преко Пирота, Краљева и Херцеговине до Сарајева и Београда, да би млади Аустралијанци српског поријекла упознали завичај својих прадједова.

„Изузетно је важан долазак у матицу, на извор онога чиме се бавимо. Оно што им тамо говорим тек сад овдје почињу и да осјећају – од дијалеката, архитектуре, до хране и свега што је наша култура и традиција“, навео је Николић и додао да у сваком мјесту гдје бораве организују заједнички концерт са локалним друштвима, ради дружења и бољег упознавања.

Он је напоменуо да ансамбл „Равна гора“ дјелује у оквиру Српског центра у југозападном дијелу Сиднеја, гдје је и најбројнија српска заједница – са око 20.000 исељеника и њихових потомака.

Ансамбл из Сиднеја требињској публици представио се са пет кореографија – играма из околине Београда, централне Србије, Димитровграда, шопским и играма из Пчиње.

Предсједник Градског КУД-а „Алат Свислајон“ Недељко Ламбета гостима је пожелио добродошлицу изражавајући наду да ће и убудуће имати прилику да заједнички наступају и да се друже.

Концерту је претходило дружење два друштва на требињском излетишту Убла које је организовао домаћин – КУД „Алат Свислајон“.

Извор: Срна