Kako pišu Nezavisne novine izmijenjena i dopunjena Odluka o komunalnima taksama koju su trebinjski odbornici usvojili na zasjedanju ove sedmice, a odnosi se, između ostalog, i na taksu od 500 KM koju će izdvajati organizatori masovnih skupova, svadbi i koncerata, neće ići na štetu mladenaca, niti će se na taj način povećavati cijene ulaznica za koncerte, tvrde nadležni iz gradske uprave.

Ostaje nedoumica da li će ugostitelji novi trošak prebaciti na mladence koji ugovaraju svadbena veselja na način da uvećaju cijenu usluge. Iz gradske administracije tvrde da to neće biti slučaj!

 

I trebinjska odbornička opozicija odluku je protumačila na način da nijedan vlasnik svadbenog salona neće ići na svoju, već na štetu korisnika salona, što je navodno u direktnoj koliziji s ranijom odlukom o stimulisanju novopečenih bračnih parova, Janja Ćapin, načelnica Odjeljenja za stambeno-komunalne djelatnosti, to odlučno demantuje.

„Stav Gradske uprave je da će to isključivo morati plaćati vlasnici svadbenih salona, a ne mladenci, što će im biti precizno rečeno na sastanku koji smo s njima zakazali u ponedjeljak“, izjavila je Ćapinova za Nezavisne novine.

Ona je pojasnila da se ovom odlukom nije željelo ići protiv mladenaca, već naprotiv, da se ovom taksom, kao i povećanjem taksi za vlasnike kladionica, lutrije i uopšte igara na sreću, planira na godišnjem nivou ostvariti dodatnih 200.000 maraka, koje će biti usmjerene na proširena prava iz socijalne zaštite, putnu i komunalnu infrastrukturu, te na ostale vidove pomoći.

„To podrazumijeva i materinski dodatak, i stimulisanje novosklopljenih brakova, pomoć djeci i ugroženim porodicama, tako da ni u kom slučaju ova odluka ne može biti protiv stimulisanja ni mladenaca ni porodice uopšte“, objašnjava Ćapinova.

Vlasnici trebinjskih svadbenih salona su već održali neformalni sastanak u vezi s ovom odlukom, ali nisu željeli davati bilo kakav komentar dok se u ponedjeljak ne susretnu s gradskim vlastima.

Uz podsjećanje da na području Trebinja djeluju 33 kladionice i da one ni dosad nisu uredno izmirivale obaveze prema gradu Trebinje u smislu obaveza naplate lokalnih prihoda preko Poreske uprave, Ćapinova je podsjetila da će komunalne takse za vlasnike kladionica, lutrije i igara na sreću sa dosadašnjih 2.000 KM biti povećane na 5.000.

Istom odlukom su uvedene i takse u iznosu od 20 odnosno 50 maraka za muziku „uživo“ unutar i van ugostiteljskih objekata.

 

HP / Nezavisne novine