Filozof Oleg Soldat rekao je da je knjiga danas vrlo malo u upotrebi i da se dovoljno ne čita, kao i da neko ko odrasta uz društvene mreže nema strpljenja da pročita jedan roman.
Na panel diskusija u Trebinju o temi „Vjera knjige: hrišćanstvo i književnost“, čiji je Soldat bio moderator, bilo je oprečnih mišljenja da li je knjiga zapostavljena.

„Čini se da je toliko sporna koncepcija književnosti da nismo uspjeli da održimo fokus na temu“, rekao je Soldat novinarima.

On kaže da Srbima izgleda nije jasno gdje završava književnost, a gdje počinje jedna opšta kultura.

„Sa druge strane, postoje ljudi koji smatraju da se danas dovoljno čita, na šta nemam riječi“, naveo je Soldat i istakao da na Zapadu, prvenstveno u SAD, već 70 godina traje identičan trend zapostavljanja čitanja knjiga.

Monah u Hilandaru Romilo Knežević smatra da pitanje književnosti treba postaviti u širi kontekst kulture i stvaralaštva uopšte.

„Umetnost menja onoga ko stvara i doprinosi našem životu u večnosti. Cela kultura i ljudsko stvaralaštvo je poziv Boga čoveku“, kaže Knežević i dodaje da kultura može biti kultna-religijska djelatnost.

Na skupu je istaknuto da je hrišćanska vjera oduvijek bila vezana za literarnu kulturu, imajući za svoj osnov „Sveto pismo“.

Dvodnevni sipozijum „Teologija u javnoj sferi“ biće nastavljen danas diskusijom o temi „Hrišćanstvo i ekonomska pravda u (neo)liberalnom kapitalizmu“.

Organizator dvodnevnog skupa već drugu godinu je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

 

Izvor: Srna